Hlavní obsah

O služební auto přišel cestou do práce. Válka uvnitř slovenské policie pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkcionáře slovenské policejní inspekce Ladislava Koteka zastavila v pondělí ráno policejní hlídka s tím, že neoprávněně řídí služební vůz. Povolení měl od svého nadřízeného, ale kvůli zásahu policistů musel do práce pokračovat svým soukromým vozem. Nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) Kotekova přímého nadřízeného Pavla Ďurku v pátek odvolal a povolení k použití služebního vozu tak pozbylo platnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při zásahu v obci Jabloňové, kde Kotek bydlí dvacet let, byl přítomen také vyšetřovatel, operativní důstojník policejní inspekce a prokurátor Juraj Chylo, podotkl slovenský Denník N. V obci vyvolal policejní zásah značný rozruch.

Kotekova manželka Jarmila nevydržela a křičela na zasahující policisty, ať se stydí, že za to shoří v pekle. „Mrzí mě, že svědkem incidentu byl náš 14letý syn,“ uvedla Koteková. „Robert Fico na tiskových konferencích strany Směr vyhrožoval manželovi, že ho svleče z uniformy a připraví o výsluhový důchod. Máme po volbách a na realitu jsme, zdá se, nebyli dostatečně připraveni,“ připustila Jarmila Koteková.

Foto: Profimedia.cz

Nový šéf slovenské policejní inspekce Branislav Zurian

Právník Peter Kubina označil akci za demonstraci síly. „Jednalo se o bezbřehé ponížení policejního důstojníka po více než 23 letech služby před jeho okolím,“ konstatoval Kubina, podle kterého se celá záležitost dala vyřešit na pracovišti.

Akce se odehrála krátce poté, kdy nový ministr vnitra jmenoval do čela policejní inspekce Branislava Zuriana, bývalého ředitele Národní kriminální agentury (NAKA).

Kotek se jako operační důstojník policejní inspekce v roce 2021 podílel na prohlídce Zurianova bytu, kdy mu zasahující policisté vylomili vchodové dveře. Zurian byl tehdy podezřelý z vynášení utajovaných skutečností z policie a po nějakou dobu se ukrýval v Norsku a pak v Bělorusku. Generální prokuratura pak jeho obvinění zrušila.

Slovenský kandidát na vysokou policejní funkci se ukrýval v Bělorusku

Evropa

Fico pochválil nového ministra vnitra za čistky v policii

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám