Hlavní obsah

O důvodech Pospíšilova odvolání pochybují i média v zahraničí

Novinky,

Světová média spekulují o skutečných důvodech odvolání českého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), kterého ve středu odvolal prezident Václav Klaus na návrh premiéra Petra Nečase. Uváděný důvod, že nedokázal v resortu šetřit, považují za zástupný.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

V blogu časopisu The Economist se píše, že jde o vítězství vlastního prospěchu nad transparentností. Česká vláda je označena za nemocnou skandály.

„Premiérova oficiální linie je, že Pospíšil odmítl rozpočtové škrty. Ale odvolání přichází na pozadí stíhání několika vysoce postavených poslanců, včetně vyšetřování bývalé ministryně obrany,“ píše se v blogu, kde je Pospíšil označen za mladého ambiciózního politika nespojeného se záludnými politiky z dob prvních postkomunistických let.

„Jeho tlak na reformu soudního systému a pokusy vyčistit prokuratury, jimž dlouho vládli kumpáni, mu udělal přátele i nepřátele,“ stojí v komentáři. Blog dále zmiňuje aktuální kauzy Vlasty Parkanové a Davida Ratha.

Nečas ztratil zbytek důvěryhodnosti, píší Švýcaři

Také Neue Zürcher Zeitung mluví v podobném duchu. Zmiňuje, že podle více pozorovatelů chtěl Pospíšil na pražské vrchní státní zastupitelství dostat Lenku Bradáčovou.

„Odvolání Pospíšila přišlo ve chvíli, kdy nová generace státních zástupců a vyšetřovatelů dala do pohybu korupční aféry na nejvyšší úrovni. Občanský demokrat Nečas přišel před dvěma lety s požadavkem, aby se kabinet profiloval jako protikorupční.“ Pod úhlem pohledu posledních událostí "teď ztratil i poslední zbytky důvěryhodnosti".

Naopak Der Spiegel na svém webu uvádí oficiální důvod jako hlavní: „Česko musí šetřit, tak to nařídil premiér Petr Nečas. K jeho ministru spravedlnosti se to nedostalo. Jiří Pospíšil požadoval pro svůj resort milióny. Nyní přišel o práci. Tlačil a tlačil, až toho měl jeho šéf dost.“ I Spiegel ale zmiňuje skandál Parkanové.

Reklama

Výběr článků

Načítám