Hlavní obsah

Novináře Kuciaka chtěli původně unést, ale nakonec se rozhodli pro vraždu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Investigativního novináře Jána Kuciaka chtěli původně unést, ale pak se rozhodli pro vraždu. V nedělním diskusním pořadu televize TA3 to řekl slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Foto: Policie SR

Zásah speciální jednotky slovenské policie, při kterém bylo zadrženo sedm podezřelých

Článek

„V současném stadiu vyšetřování víme, že to byly jen úvahy, dál se nekonalo,“ řekl o variantě únosu Čižnár. Generální prokurátor Slovenské republiky očekává do několika měsíců první obžaloby v případě vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

„Nechci slibovat to, co se nedá splnit, ale návrhy obžaloby by měly být podány do pár měsíců. Možná už v průběhu léta,“ řekl Čižnár. Připustil, že prokuratura původně plánovala podat první obžaloby v průběhu února 2019, ale to nevyšlo.

Vykonavatelé ve vazbě

Čižnár zdůraznil, že vykonavatelé vraždy jsou ve vazbě. „Potřebujeme to dotáhnout i na ty, kteří si to objednali. Vykonavatelé to neudělali sami od sebe, to všichni víme,“ dodal. Konstatoval, že s průběhem vyšetřování je spokojený a podle něho mají vyšetřovatelé indicie, kdo mohl být objednavatelem vraždy. „Vyšetřování přináší výsledky, které jsme si přáli, na nichž je potřeba dál pracovat,“ řekl Čižnár.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Generální prokurátor SR Jaromír Čižmár (uprostřed) na tiskové konferenci

Generální prokurátor připustil, že stejní lidé připravovali také vraždy exministra vnitra Daniela Lipšice, elitního prokurátora Maroše Žilinku a náměstka generálního prokurátora Petra Šufliarskeho. „Uvědomujete si, kam jsme dospěli, že si tady někdo dovolí objednat vraždu prokurátorů? To je vrchol, to je nonsens,“ dodal.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Z vraždy byli obviněni čtyři lidé, kteří jsou od září 2018 ve vazbě. Tomáš Szabó měl být střelcem, řidičem Miroslav Marček, zprostředkovatelem Zoltán Andruskó a objednavatelkou Alena Zsuzsová. Všichni byli obviněni z účasti na úkladné vraždě. Andruskó spolupracoval s policií a za objednavatele vraždy označil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Ten čelí obvinění z podvodu, z vraždy ale obviněn nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám