Hlavní obsah

Německo vydalo právníka Altnera ke stíhání na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Německá justice vydala zadrženého českého právníka Zdeňka Altnera k trestnímu stíhání na Slovensko. Altner byl převezen na Slovensko už v závěru února, sdělila mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Alexandra Donevová. Altner, který je v ČR známý sporem s ČSSD o zhruba 20 miliard korun kvůli vyhranému soudu o sídlo strany, na Slovensku čelí stíhání z maření konkurzního řízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

Altner byl zatčen v Německu loni na podzim na základě evropského zatýkacího rozkazu, který vydaly slovenské justiční orgány. [celá zpráva]

Po převozu na Slovensko ho bratislavský soud poslal do vazby, napsal slovenský týdeník Plus 7 dní.

Právník je na Slovensku stíhán za to, že po odvolání z funkce konkurzního správce jedné z firem neodevzdal všechny doklady ohledné tohoto konkurzního řízení. Za to mu hrozí až pětileté vězení.

Spor s ČSSD

S ČSSD se Altner soudil o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o její sídlo – Lidový dům. Své pohledávky Altner v roce 2006 vyčíslil na více než 19 miliard korun. Odměna samotná přitom byla asi 93 miliónů, zbytek činily smluvní pokuty a penále.

Sociální demokraté tvrdili, že sporných 93 miliónů korun složili do notářské úschovy a byli připraveni jednat o mimosoudním vyrovnání. V dalším sporu Altner po ČSSD požadoval zaplacení údajného dluhu s úroky ve výši přes 250 miliónů korun. V minulosti právník podal návrh na obstavení majetku ČSSD a také insolvenční návrh na stranu, soudy je ale zamítly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám