Hlavní obsah

Německo o víkendu čeká dalších 40 tisíc uprchlíků

Novinky, zpe
Praha

Německo očekává, že během víkendu přijde do země dalších 40 tisíc uprchlíků. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier to řekl v Praze na setkání s šéfy diplomacie zemí visegrádské čtyřky (V4) a Lucemburska. Německo se dále rozchází s názory V4 na přerozdělení uprchlíků.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) a jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier v Praze na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí visegrádské skupiny o migrační krizi.

Článek

„Právě jsem se dozvěděl dramatické číslo. Očekáváme, že během víkendu přijde do Německa dalších 40 tisíc uprchlíků. Jenom na základě těchto čísel si dokážete představit, jak i přes ochotu obyvatel Německa jsou možnosti čím dál menší,” prohlásil Steinmeier.

Německo letos očekává asi 800 tisíc běženců. „Nikdo nám v tom nepomůže a nepřevezme je,” vytkl Steinmeier s tím, že se musí nastavit spravedlivý mechanismus pro přerozdělování těch uprchlíků, kteří jsou na cestě.

Středozemní moře zatím letos překonalo 432 761 migrantů, oznámila v pátek Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Letos podle ní do Řecka dorazilo 175 375 Syřanů. Druhou nejpočetnější skupinou migrantů jsou Afghánci, jejichž počet vzrostl na 50 177.

Největší výzva pro Evropu

Šéf německé diplomacie také uvedl, že migrační krize je pro Evropu možná jednou z největších výzev, které kdy musela čelit. „Nesmíme ale ztratit solidaritu a musíme spolupracovat,” zdůraznil ministr s tím, že radikální činy jako uzavření hranic Schengenu nic neřeší.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zopakoval, že důležité je zajistit důslednou ochranu vnější hranice a odlišit legitimní uprchlíky od ekonomických migrantů a pracovat na návratové politice.

Přerozdělování běženců na základě povinných kvót země Visegrádu stále odmítají. O uprchlících budou v pondělí jednat ještě ministři vnitra EU. Pokud nenajdou společné řešení, předseda Evropské rady Donald Tusk svolá mimořádný summit.

Reklama

Výběr článků

Načítám