Hlavní obsah

Německá země zvažuje lockdown pro neočkované

Bádensko-Württembersko zvažuje, že v případě dalšího zhoršování epidemické situace vyhlásí lockdown pouze pro lidi, kteří nemají očkování proti covidu-19. V nedělním vydání deníku Bild to uvedl vicepremiér této německé spolkové země Thomas Strobl.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud (nákaza) udeří na jednotky intenzivní péče (JIP), musíme jednat. Bylo by špatné činit za to zodpovědnými všechny včetně očkovaných. Proto budou platit jiná pravidla pro očkované než pro neočkované,“ řekl bulvárnímu deníku Strobl.

Negativní test stačit nemusí

Ministerstvo sociálních věcí Bádenska-Württemberska, kde vládnou společně Zelení s křesťanskými demokraty (CDU), navrhuje omezit možnost kontaktů pro neočkované dospělé a zakázat vstup do restaurací či na koncerty bez ohledu na to, zda se dotyčný prokáže negativním testem na koronavirus.

Čtvrtá vlna nákazy se v Německu rozjela naplno

Koronavirus

„Když obsazenost JIP vzroste na 200 až 250, zvážíme vydání prvních omezení společenského kontaktu pro neočkované,“ řekl Strobl, podle nějž by se v takovém případě směly jako při dřívějších uzávěrách setkávat jen dvě rodiny. Vstup do restaurací nebo na koncerty by byl neočkovaným odepřen při počtu více než 300 covidových pacientů na JIP.

Momentálně v Bádensku-Württembersku potřebuje intenzivní péči asi 100 pacientů s covidem-19. Podle zemského zdravotnického úřadu může být stanovená hranice překonána v nadcházejícím týdnu. Během druhé a třetí vlny covidové nákazy bylo v této spolkové zemi na jihozápadě Německa přes 600 pacientů na JIP.

Podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) dostalo v Bádensku-Württembersku alespoň jednu dávku vakcíny přes 62 procent z celkových zhruba 13 milionů obyvatel. Plně očkovaných je 59 procent. V celém Německu je to skoro 65, respektive 60 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám