Hlavní obsah

Němci stáhnou systémy Patriot z Polska a Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá armáda plánuje do konce roku stáhnout své systémy protivzdušné obrany Patriot z Polska a Slovenska. Informovala o tom s odvoláním na vyjádření německého ministerstva obrany agentura DPA.

Foto: Reuters

Systém Patriot na základně NATO ve slovenské Sliači

Článek

„Země jsou o plánech informovány,“ uvedl mluvčí. „Samozřejmě jsme v  neustálém těsném kontaktu s našimi partnery a NATO, abychom zvládli vhodně reagovat na změny situace,“ dodal.

Tři německé systémy se mají vrátit do Německa na konci června. Patrioty Berlín půjčil v Polsku loni v listopadu poté, co na polské území dopadly trosky rakety ukrajinské protiletecké obrany. Zemřeli při tom dva lidé. Rusko předtím proti Ukrajině zahájilo masivní vzdušný útok s cílem vyřadit z provozu její energetickou infrastrukturu.

Slovensko dostalo od partnerských zemí NATO patrioty loni v březnu, krátce po ruském vpádu na Ukrajinu v rámci posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Německo už dříve uvedlo, že na konci letošního roku systémy stáhne kvůli nutné údržbě.

Německo předalo Ukrajině první protiletadlový systém Patriot i s raketami

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám