Hlavní obsah

Naše rodiny jsou víc než vaše úmluvy. Migranti v Řecku drží hladovku za přesun do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Migranti, kteří uvízli v Řecku, už toho mají dost. Chtějí za příbuznými do Německa a dokud Helénská republika, potažmo Evropská unie, nesplní jejich požadavky, budou prý držet hladovku. Argumentují tím, že celistvost rodiny je přednější evropským zákonům a úmluvám. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Znovu sjednoťte naše rodiny, žádají migranti, kteří uvízli v Řecku.

Článek

„Naše rodinné vazby jsou přednější než vaše nezákonné dohody,“ hlásal jeden  z transparentů, které držela žena v davu lidí demonstrujících před řeckým parlamentem.

Nespokojení migranti podle řeckých médií, na než se odvolává agentura Reuters, demonstrují kvůli údajné neformální květnové dohodě mezi řeckou a německou vládou o zpomalení přemisťování azylantů do Spolkové republiky. Někteří z migrantů přitom na přesídlení čekají déle než rok. Alespoň to tvrdí.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Hranice ničí rodiny, hlásal jeden z transparentů

„Neviděla jsem svého manžela a dítě už rok a devět měsíců. Chybí mi každý den a každý den strávený v Řecku brečím. Nechci tu zůstat, chci jít za svým manželem,“ řekla agentuře Reuters dvaatřicetiletá Syřanka Dalal Rashouová.

Atény ale kritiku odmítají. „Meziročně se nám podařilo navýšit sjednocování rodin o 27 procent, a to i přesto, že jsme obviňováni z toho, že sjednocování rodin bráníme a dohadujeme se na jeho omezování,“ řekl agentuře Reuters řecký ministr pro migraci Ioannis Mouzalas.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migrantům došla trpělivost, chtějí do Německa hned.

Vláda navíc podle ministra pracuje na tom, aby byli migranti přestěhováni z přetížených uprchlických kempů do jiných ubytovacích kapacit, včetně hotelů a ubytoven.

Pro Řecko je migrační krize velkou zatěžkávací zkouškou, po uzavření takzvané balkánské cesty uvízlo v Helénské republice na 60 tisíc migrantů převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám