Hlavní obsah

Na životech bělochů nezáleží, napsala akademička z Cambridge. Škola ji hájí

– Londýn
Novinky, jem

Pedagožka tmavé pleti z prestižní britské univerzity v Cambridgi čelí ostré kritice a výhrůžkám smrtí poté, co napsala na Twitter, že na životech bílých nezáleží s dovětkem, že nejde o bělošství. Twitter výrok akademičky Priyamvady Gopalové smazal, ta jej však napsala znovu. Dodala, že si za ním stojí. Univerzita v Cambridgi se za ženu postavila.

Foto: Profimedia.cz

Priyamvada Gopalová

Článek

„Na bílých životech nezáleží. Jako na bílých. Opusťte bělošství,“ uvedla 51letá Gopalová.

Šlo o reakci na událost, kdy při utkání anglické Premiér League mezi domácím Manchesterem City a Burnley přeletělo nad stadionem letadlo s nápisem White Lives Matter (Na bílých životech záleží), k čemuž došlo nedlouho poté, co aktéři na trávníku vyjadřovali podporu hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), které upozorňuje na nerovný přístup institucí k lidem tmavé barvy pleti. K zorganizování přeletu se přihlásil jeden z fotbalových fanoušků (více zde).

Foto: Profimedia.cz

Otisk smazaného tweetu Priyamvady Gopalové.

Twitter příspěvek Gopalové smazal s tím, že odporuje zásadám sociální sítě, a smazal i ten následný, v němž totéž ještě jednou zopakovala. „Opakuji. Na bílých životech nezáleží. Jako na bílých,“ uvedla.

To však nezastavilo rozhořčené reakce, z nichž některé byly velmi ostré, vulgární a obnášely i výhrůžky násilím či smrtí. Některých kritiků se přitom více než provokativní spojení „na bílých životech nezáleží“ dotkla pasáž o „odmítnutí bělošství“.

Vznikla také petice požadující okamžité odvolání pedagožky. Vedení univerzity se za ni ale postavilo.

„Univerzita hájí právo svých akademiků vyjadřovat v souladu s právem své názory, které mohou jiní lidé pokládat za kontroverzní,“ cituje britský list Daily Mail z prohlášení univerzity v Cambridgi.

Gopalová vysvětlovala, že svým výrokem upozorňovala na to, že být bílý není samo o sobě kritérium, aby na životě člověka záleželo.

„Nemůžete oponovat „Black Lives Matter“ s tím, že „na bílých životech záleží“, protože to není srovnatelné, bělošství je už uznáváno, černošství ne,“ citoval profesorku list The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám