Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi nebezpečného Čecha a pak ho pustili

– Iršava/Praha
Právo, Michael Švec

Kapitální úlovek se podařil minulý pátek ukrajinským policistům. Dopadli totiž na západě země mnohonásobného nebezpečného podvodníka, po němž už pět let marně pasou české úřady i Interpol. O to překvapivější je, že „zvláště nebezpečného recidivistu“, jak ho Interpol ve své dokumentaci oficiálně označuje, soud v ukrajinském městě Iršava po několika dnech propustil.

Článek

Právu to potvrdila mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká.

Pavla Vobořila (40) z Budiměřic na Nymbursku v roce 2005 odsoudil Krajský soud v Českých Budějovicích na deset let za rozsáhlé podvody, jimiž společně s organizovanou skupinou, kterou vedl, způsobil škodu přes 100 miliónů korun. K nástupu výkonu trestu se však nedostavil a podle policie se ukryl v zahraničí.

V cele strávil víkend

„Muže, který byl označen za zvláště nebezpečného recidivistu, zadržely 8. července v Zakarpatské oblasti na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu ukrajinské policejní orgány,“ řekla Právu Kopecká. Podvodník byl ale hned v pondělí 12. července propuštěn.

„Justiční orgány ho propustily proto, že vystupoval s falešnými doklady. Nemohly ověřit jeho totožnost, a tak ho pustily,“ vysvětlila Kopecká. Recidivista, který používal nepravé jméno Holub, je tedy opět na svobodě a možná už opustil Ukrajinu, kde po něm nyní policie marně pátrá.

Podle důvěryhodného zdroje Práva vznikla na ukrajinské straně prodleva při doručování informací, které čeští policisté zaslali na ústřednu Interpolu v Kyjevě. Údaje odsud nebyly soudu v Zakarpatské oblasti na západě země, kde byl uprchlík zadržen, dodány včas, a soudce tak musel zadrženého po uplynutí zákonné lhůty z cely předběžného zadržení propustit.

Žádný troškař – podvody ve velkém

Nejznámější Vobořilův případ rozkryla v roce 2004 tehdejší finanční policie. Skupina pěti podnikatelů vedená Vobořilem si během tří let pomocí fiktivních faktur přišla na slušné peníze – gang podvodníků tak zbohatl o desítky miliónů  korun.

Ve chvíli, kdy začaly mít faktoringové společnosti (instituce, které úvěrují investiční projekty – proplácejí faktury, které jsou na podnikatelský subjekt vystaveny) pochyby o důvěryhodnosti Vobořilovy firmy, zmizel podvodník luxusním vozem a vzal s sebou veškerou firemní dokumentaci.

Navíc už v ČR používal falešnou identitu a doklady. Vobořil společně s manželkou také pod hlavičkou firmy PAVOZ Praha v letech 1998–1999 odebrali u společnosti Daewoo Avia 64 aut za 24 miliónů korun, které podle soudu nikdy neměli v úmyslu zaplatit. Za jiný podvod dostal Vobořil v roce 1997 podmínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám