Hlavní obsah

Na světě podle OSN trpí hladem už více než miliarda lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Již více než miliarda lidí na Zemi trpí hladem. Jen za letošní rok jich přibylo 105 miliónů. Důvodem jsou vysoké ceny potravin. Podle agentury Reuters to oznámila výkonná ředitelka Světového programu pro výživu OSN (WFP) Josette Sheeranová. Vyzvala proto nejrozvinutější země ve skupině G8, aby nesnižovaly potravinové příspěvky.

Foto: Reuters

Článek

Nové údaje se objeví ve zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), kterou tato agentura představí příští týden. Počet podvyživených lidí na planetě podle ní překročí jednu miliardu.

Loni FAO ve světě evidovala 963 milionů hladovějících lidí.

Letos zaznamenáváme průměrně čtyři milióny nových hladovějících lidí týdně, naléhavě hladovějících.
Josette Sheeranová

"Letos zaznamenáváme průměrně čtyři milióny nových hladovějících lidí týdně, naléhavě hladovějících," zdůraznila šéfka WFP Sheeranová. "Během prvních šesti měsíců tohoto roku jsme už připočetli 105 milionů lidí," doplnila. 

WFP potřebuje pro letošek na potravinovou pomoc 6,4 miliardy dolarů. Dárcovské příspěvky jsou však zatím nedostatečné - ke konci minulého týdne činily 1,5 miliardy dolarů. Program prý kvůli tomu musel omezit svou pomoc a ukončit některé operace ve východní Africe a Severní Koreji.

Potravinová pomoc vpadá jako "velké číslo", ale není

"Vypadá to jako velké číslo," komentovala Sheeranová potřebnou částku, "ale pokud ji srovnáte s globálním podpůrným balíčkem, tak je to méně než jedno procento, které může pomoci vyřešit naléhavou lidskou krizi, která se dále šíří," zdůraznila výkonná ředitelka WFP.

Ceny potravin v rozvojových zemích podle ní zůstávají stále "úporně" vysoké, zatímco globální potravinová pomoc klesla na dvacetileté minimum. Situaci ještě zhoršila současná finanční krize a lidé v rozvojových státech si nyní mohou dovolit jen třetinu základních potravin oproti stavu před třemi roky.

Bohaté státy prý neplní závazky

V závěrečném dokumentu dvoudenní schůzky zemí G8 v Římě ministři potvrdili závazek zdvojnásobit roční pomoc Africe do roku 2010 na 25 miliard dolarů. Zpráva nevládní organizace ONE zveřejněná tento týden však upozornila, že bohaté státy neplní ani závazky dohodnuté na summitu G8 ve Skotsku v roce 2005.

Dokument kritizuje hlavně přístup Itálie, která podle ONE dala na pomoc Africe pouhá tři procenta toho, co premiér Silvio Berlusconi před čtyřmi roky slíbil. Italský ministr zahraničí Franco Frattini potvrdil, že se jeho země pokusí do konce roku chybějící částku najít a svým závazkům dostát.

Reklama

Výběr článků

Načítám