Hlavní obsah

Na Slovensku mohla být odposlouchávána vláda, parlament i prezidentská kancelář

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Úterní razie Národní kriminální agentury na slovenském úřadu vlády mohla souviset s údajným odposlechem vládního kabinetu a dalších státních institucí. Podle Denníku N mohla být odposlouchávána státní počítačová síť Govnet.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Nadresortní informační síť Govnet vznikla v roce 1993 a poskytuje služby kanceláři slovenského prezidenta, parlamentu, vládě, ministerstvům, ústavnímu soudu, nejvyššímu soudu, generální prokuratuře, nejvyššímu kontrolnímu úřadu, úřadu jaderného dozoru, národnímu bezpečnostnímu úřadu a podobně. Govnet tak vytváří univerzální propojovací síť pro jednotlivé izolované virtuální privátní sítě veřejné správy.

„Pokud se odposlech potvrdí, někdo měl přístup k nejcitlivější komunikaci státu. Mohl číst například maily ministrů a odposlouchávat telefonáty prokurátorů. Státní počítačová síť Govnet měla přitom za úkol zajistit zabezpečenou komunikaci státních orgánů,“ upozornil Denník N.

Zadrželi čtyři osoby

Policie při razii prověřovala především úřad místopředsedy vlády pro investice a informatizaci včetně národní agentury pro síťové a elektronické služby (NASES) a měla zjistit na jednotlivých serverech státní počítačové sítě Govnet podezřelá zařízení.

Na slovenském úřadu vlády zasahovala zvláštní jednotka policie

Evropa

Slovenská policie zásah potvrdila s tím, že zadržela čtyři podezřelé osoby. „Aby nedošlo ke zmaření objasňování a vyšetření věcí, bližší informace v této chvíli není možné poskytnout,“ uvedla policie ve středu na sociální síti.

Premiér Igor Matovič (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) naznačil, že někdo se chtěl dostat k informacím, k nimž neměl absolutně žádné právo se dostat. „Někdo to pořádně přepískl a bude z toho mít ještě krušné chvilky. Někomu příliš zachutnala moc,“ konstatoval předseda slovenské vlády s tím, že víc říct nemůže.

Vicepremiérka pro investice a informatizaci Veronika Remišová (strana Za lidi) potvrdila, že razie souvisela s podezřením z ohrožení strategické bezpečnosti a zájmů státu za bývalé vlády. Podle vyšetřovatelů mohly být přes Govnet odposlouchávány vládní maily i telefonické hovory.

„Věřím, že policie tato podezření vyšetří a pachatelé budou v případě prokázání viny potrestáni. Při nástupu do úřadu jsem řekla, že mým cílem je ukončit eldorádo v informatizaci a vyčistit informatizaci od firem, které dlouhodobě parazitovaly na státu,“ uvedla Remišová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám