Hlavní obsah

Na ostrově Lesbos se migranti střetli s policisty

Kolem dvou tisíc běženců opustilo v pondělí registrační tábor Moria na ostrově Lesbos a vydalo se na pochod k hlavnímu městu ostrova Mytilini. Protestují proti přeplněnosti tábora a podmínkám, které tam panují, napsala agentura DPA.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Na ostrově Lesbos se střetli běženci s policií.

Článek

„Svoboda, svoboda,“ skandovali lidé. Požadovali, aby byli okamžitě převezeni na pevninu Řecka a odtamtud do zemí Evropské unie. Poté, co policie několikrát bez úspěchu žádala protestující, aby se vrátili do tábora, použila slzný plyn, sdělil řecký veřejnoprávní rozhlas a zpravodajský portál.

Běženci se obávají, že je Atény budou deportovat zpět do Turecka nebo do zemí jejích původu. Od začátku roku řecká vláda zpřísnila azylová řízení. Každý týden vrátí množství běženců zpět do Turecka.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Běženci protestují proti podmínkám ve sběrném táboře na ostrově Lesbos.

V táboře Moria a jeho okolí je umístěno více než 19 tisíc lidí, včetně mnoha nezletilých. Kapacita tábora je přitom pouze pro 2840 osob. Starostové ostrovů na východě Egejského moře varují před důsledky přeplněných táborů a zoufalými bezpečnostními a hygienickými podmínkami, které tam panují.

Běženci míří přes moře na řecké ostrovy nepřetržitě během celého roku. Od začátku roku se denně dostane na ostrovy, jakými jsou Lesbos, Chios, Samos, Leros nebo Kos, kolem stovky běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám