Hlavní obsah

Na ostrově Jersey našli spálené ostatky týraných dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERSEY

Ostatky nejméně pěti dětí ve věku čtyř až jedenácti let našla britské policie na pozemku bývalého dětského domova na ostrově Jersey. Vyšetřovala podezření, že se v ústavu týraly děti. Zatím se však nepodařilo určit, kdy děti zemřely. Na ostatcích jsou ale jasně patrné stopy mučení.

Článek

Vzhledem k tomu, že není jasné, kdy děti zemřely, není možné zahájit vyšetřování vražd, uvedl vyšetřovatel Lenny Harper. "Nakonec se však může stát, že nebude dostatek důkazů k zahájení vyšetřování pro podezření z vražd a k pokusu pohnat někoho před soud za některý ze zde spáchaných zločinů," řekl médiím Harper.

Nelze vyloučit, že děti zemřely už v padesátých letech, tedy ještě před tím, než byl sirotčinec Garenne otevřen. Policisté však spíše předpokládají, že 65 mléčných zubů a více než stovka úlomků kostí byly do země uloženy na přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

Podle forenzních expertů byly zuby z čelistí vyjmuty násilím a po smrti. Situaci komplikuje fakt, že ostatky nesou jasné stopy, že byly spáleny. Proto k určení data skonu použijí radiokarbonové metody. Vzhledem ke stavu ostatků se nedaří ani určit věk mrtvých dětí.

Vyšetřování údajného týrání začalo před dvěma lety na základě obvinění bývalých chovanců. Letos 23. února byl při prohlídce domu, kde sídlil ústav, nalezen úlomek lebky.

Poznatky z místa podle Harpera potvrzují výpovědí stovky obětí údajného špatného zacházení s dětmi v internátu Garenne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám