Hlavní obsah

Na loupež století si odskočil od soudu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za takový příběh by se nemusel stydět nejdůvtipnější hollywoodský scenárista, avšak napsal ho sám život. Mozek gangu, souzený za drzé a geniálně jednoduché zmocnění se obří, takřka stokilogramové mince v hodnotě přes čtyři miliony eur (104,5 mil. korun) z berlínského Bodeho muzea v březnu 2017, vybílil loni v listopadu pokladnici saských kurfiřtů Grünes Gewölbe (Zelená klenba podle původního malachitového nátěru) v drážďanském Rezidenčním paláci.

Foto: Riedl Annette, ČTK

Razie v Berlíně, při níž byli zadrženi tři muži spojovaní s krádeží v Drážďanech

Článek

A to nejpozoruhodnější: stalo se tak o čtyřtýdenní přestávce soudního procesu před berlínským soudem, kde čelí Wissam Remmo (23) – jeden z nejmladších a také nejmazanějších členů berlínského zločineckého gangu s kořeny v Libanonu – obžalobě za Velkou mincovní loupež, jak ji překřtila německá média.

Podobnost mezi oběma zlodějinami bila do očí od samého počátku
vyšetřovatelka Heidi Engelová

K takovému závěru dospěli podle týdeníku Der Spiegel policisté ze zvláštního vyšetřovacího týmu Náraměník, tvořeného 40 elitními policisty ze zemských kriminálních úřadů Saska i Berlína, a také státní žalobci.

„Podobnost mezi oběma zlodějinami bila do očí od samého počátku,“ řekla televizi MDR vyšetřovatelka Heidi Engelová.

V nejnapínavějších thrillerech lupiči mívají nejmodernější technické vychytávky v malíčku. Oslepí mikrokamery, vyřadí nejcitlivější čidla, mezi laserovými a infračervenými paprsky se prosmýknou s dovedností hadích žen. Staromódní parta, která troufalostí a jednoduchostí omráčila nejen Německo, si však své nádobíčko pro akci v Berlíně pořídila v hobbymarketu.

Obří krádež v drážďanské klenotnici: v Berlíně zadrželi tři podezřelé

Zahraniční

A jak při loupeži v Zelené klenbě, tak v Berlíně došlo na stejné zlodějské nádobíčko. Jde o zvláštní hydraulický roztahovák, který už několikrát „zmizel“ z výbavy hasičů po celém Německu. Zloději v obou případech udeřili brzy ráno, do objektů pronikli okny, velmi dobře se tam vyznali, vitríny rozbili sekyrami a cennosti k ukradení měli zjevně vytipované předem.

Kvůli ukradené zlaté megaminci strávil Wissam ve vyšetřovací vazbě pouhé čtyři měsíce. Pak mohl podmíněně na svobodu a musel se pravidelně hlásit na policii.

Vyšetřovatelé zjistili, že loni v listopadu si odskočil do Drážďan. O dva dny později ho při náhodné kontrole zastavila policie a v jeho autě objevila ochranné obleky, pletenou masku a páčidlo, podle prokuratury potřeby nezbytné pro vloupání.

Podívejte se na šperky, které zloději ukradli z klenotnice v Drážďanech

Evropa

Kromě toho kriminalisté objevili na místě činu v Drážďanech Wissamovu DNA. Vystopovali SIM karty mobilů použitých pro vloupání do internetové kavárny na Hermannstrasse v berlínské čtvrti Neukölln, tedy něco jako obýváku Remmových.

Zjistili i kupce Audi S6, ročník 20006, od arabského prodejce v Magdeburku, které klan nechal přestříkat, prchl jím z Rezidenčního paláce a které pak zapálil v podzemní garáži.

Po lupu se zase slehla zem

Celkem 1638 policistů prohledalo třetí listopadové úterý v Neuköllnu, baště klanu,

19 bytů, internetovou kavárnu a dvě garáže. Kromě Wissama, jehož zatkli ve 2.52 hodin, zadrželi tři jeho bratrance.

Ze zlaté mince objevili alespoň zlatý prach na šatstvu trojice obžalovaných a ve dvou automobilech. Z loupeže století v Drážďanech, jejíž hodnotu odhadli odborníci přinejmenším na miliardu eur (26,1 miliardy korun), nenalezli vůbec nic.

Gang Remmových
Pochází z Libanonu
Čítá asi tisíc lidí
Dělí se do 13 rodin
Předloni je prokuratura obvinila z více než tisíce trestných činů
Zahrnovaly i loupeže Škoda činila 28 milionů eur (731,8 mil. korun)
Zdroj: Der Spiegel

Reklama

Výběr článků

Načítám