Hlavní obsah

Na La Palmě se po erupci sopky začali lidé vracet domů. Pokud měli kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Na španělském ostrově La Palma, kde v prosinci po třech měsících skončila erupce sopky, se tento týden začala stěhovat do svých domovů první tisícovka z asi sedmi tisíc evakuovaných. Kdy se budou moci vracet další, zatím není jasné. Na 2330 evakuovaných se nevrátí vůbec, protože jejich domy zničila láva, informovala místní média.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Lidé na ostrově La Palma se začínají vracet domů. Mnohým ale láva a popel ze sopky domovy zničila.

Článek

„Celý dům je plný popela. Ale jsem šťastný, že už se můžu vrátit," řekl deníku El País Abraham Rodríguez z Los Llanos de Aridane. Dodal, že je mu ale líto rodin, které bydlely nedaleko a o všechno přišly.

Domů se vrátil také Mauro z nedaleké obce Cruz de Tajuya, který měl štěstí - láva se zastavila asi 500 metrů od jeho domu. „Je ale smutné vidět tu krajinu kolem, všude černo," řekl Mauro agentuře EFE.

Vánoční dárek La Palmě: Zdejší sopka přestala po čtvrt roce soptit

Evropa

V některých zónách mohli místní s povolením krizového štábu chodit odklízet popel i během posledních dnů erupce. Jeden starší muž přitom zemřel, když odstraňoval sopečný popel ze svého domu. Stal se tak jedinou nepřímou obětí přírodní katastrofy. Díky včasným evakuacím nikdo další nezahynul.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Proudy lávy valící se ze sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma.

Jen s hasiči a pořádně větrat

Tento týden se část obyvatel evakuovaných obcí vrací domů za doprovodu hasičů nebo členů červeného kříže. „Nikdo by neměl do svého domu vstupovat sám," varoval krizový štáb regionální vlády Kanárských ostrovů. Lidé by měli také mít respirátory a dům nejprve minimálně 15 minut pořádně vyvětrat, protože v objektech mohou být nahromaděné nebezpečné plyny.

Jedna z nejimpresivnějších erupcí, říká o La Palmě Češka vyhledávající aktivní sopkyVideo: Novinky

Pokud by někdo cítil závratě či měl pocit na zvracení, okamžitě má vyhledat lékařskou pomoc. Místní úřady také vyzvaly obyvatele k pečlivé kontrole svých domů a k ohlášení případných prasklin ve zdech.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Popel ze sopky Cumbre Vieja zasypal celá města

„Je to velmi smutné, vidět lidi, kteří přišli o všechno. Někteří navíc nemají ani práci a teď musí začít od nuly," řekla agentuře EFE Carmen Nievesová z obce Tacande, která leží jen něco přes kilometr od vulkánu. Nievesová strávila evakuaci v domu své matky, několik stovek lidí erupci přečkalo v hotelech.

Erupce sopky v masivu Cumbre Vieja na La Palmě začala 19. září a skončila 13. prosince, za ukončenou ji ale místní úřady označily až 25. prosince. Láva zaplavila téměř 1700 budov, z toho 1340 obytných, a poškodila sedm desítek kilometrů silnic a asi 370 hektarů plantáží, většinou banánovníkových. Několik proudů lávy, která tekla do oceánu, pokrylo na 1220 hektarů a další území zničil sopečný popel, jehož masa místy dosahovala výšky i několik metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám