Hlavní obsah

Kanárskými ostrovy otřásá sopečná erupce. Úřady evakuují obyvatele

La Palma

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Teneguía, která je součástí stratovulkánu Cumbre Vieja. Podle televize RTVE ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Aktivity sopky od minulého týdne doprovázejí tisíce otřesů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sopka na KanárechVideo: Reuters

 
Článek

Geologové dopoledne zaznamenali zatím nejsilnější otřes o intenzitě 4,2 stupně.

Vědci už týden varovali před možností, že erupce vulkánu začne. Spustila se také evakuace přibližně 40 lidí s pohybovými potížemi, stejně tak probíhá evakuace hospodářských zvířat z farem v okolí.

Předseda kanárské vlády Ángel Victor Torres uvedl, že erupce probíhají v neobydlených místech ostrova La Palma. „Zatím nemáme žádné zprávy o zraněných,” řekl v rozhovoru pro RTVE. Torres také potvrdil, že je v kontaktu se španělským premiérem Pedrem Sánchezem.

Sánchez by ještě v průběhu neděle měl osobně na ostrov dorazit. Zrušil kvůli tomu plánovanou cestu na zasedání OSN ve Spojených státech.

Hrozí škody na budovách

Síla otřesů se podle odborníků může ještě zvýšit v následujících dnech. Zemětřesení by podle geologů mohlo způsobit škody na budovách.

Evakuace na Kanárských ostrovech. Probudila se sopka Teneguía

Svět

K evakuaci má být připraveno zhruba tisíc lidí. S jejich odchodem budou pomáhat vojáci.

Pod vulkánem se podle odborníků nahromadilo velké množství lávy, což způsobila její obnovená aktivitu.

Vzdušný prostor nad La Palmou zůstává zatím přístupný, španělské řídící středisko letového provozu ale vydalo preventivní opatření, aby na ostrov žádné stroje neodlétaly. Konečné rozhodnutí ale nechává na společnostech, které letadla provozují.

Cumbre Vieja je rozsáhlý stratovulkán na ostrově La Palma, který je tvořen desítkami kráterů. Teneguía chrlila lávu naposledy v roce 1971. Tehdy zahynul muž, který se kvůli fotografii příliš přiblížil místům erupce.

Na sopečném ostrově La Palma žije asi 85 tisíc obyvatel. Mezi turisty není tak oblíbený jako další ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám