Hlavní obsah

Muslimů je poprvé v historii víc než katolíků

VATIKÁN

Vatikán vydal pravidelnou zprávu, ze které vyplývá, že muslimů je na celém světě poprvé víc než katolíků. K islámu se totiž podle nejnovějších údajů hlásí asi 19,2 procenta světové populace, k římskokatolické církvi pak 17,4 procenta obyvatel planety. Rozšířenějším náboženstvím je ale i nadále křesťanství.

Článek

Statistickou ročenku s údaji o počtu přívrženců jednotlivých světových církví představil její autor, kněz Vittorio Formenti. "Poprvé v dějinách už nejsme na špici: předběhli nás muslimové," řekl Formenti v rozhovoru pro sobotní vydání vatikánského listu L'Osservatore Romano.

Ročenka je sestavená na základě čísel z roku 2006 a má přes 2500 stran.

Podle Formentiho ale stále platí, že rozšířenějším náboženstvím je i nadále křesťanství. Pokud se totiž sečtou počty přívrženců všech křesťanských církví, tedy nejen katolíků, ale i anglikánů či pravoslavných křesťanů, pak vychází, že se ke křesťanství hlásí 33 procent světové populace, tedy asi dvě miliardy lidí.

Údaje Vatikánu hovoří o tom, že na celém světě je nyní 1,13 miliardy katolíků a 1,3 miliardy muslimů. Zatímco počet katolíků zůstává v posledních letech stále zhruba stejný, počet muslimů se zvětšuje. Podle Formentiho je to dáno hlavně demografickými trendy - v muslimských zemích je totiž daleko vyšší porodnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám