Hlavní obsah

Mobbing na polské ambasádě v Česku, Varšava vyšetřuje velvyslankyni

Polská velvyslankyně v Česku Barbara Ćwiorová šikanovala a diskriminovala své podřízené, napsal server Onet.pl. Případ vyšetřuje od července 2019 polské státní zastupitelství, zatím nebyl nikdo obviněn.

Foto: Profimedia.cz

Barbara Ćwiorová uprostřed

Článek

Server napsal s odkazem na ministerstvo zahraničí, respektive jeho výbor na boj proti mobbingu a antidiskriminaci, že úřad vedl v souvislosti s velvyslankyní a stížnostmi na její chování tři disciplinární řízení.

Barbara Ćwiorová se ujala úřadu polské velvyslankyně v Praze v září 2018. První stížnosti na její chování vůči podřízeným přišly podle serveru během několika měsíců. Všechny se týkaly mobbingu, tedy šikany nebo systematického pronásledování zaměstnanců, za což hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Polské ministerstvo zahraničí případy potvrdilo, ale jméno velvyslankyně ani další podrobnosti nebyly zveřejněny, protože „dokumentace řízení obsahuje citlivé údaje a týkají se chráněných osobních práv“, proto „není možné v této věci poskytovat podrobné informace“.

Starší polští manželé zřejmě zemřeli hlady

Evropa

V červnu 2019 dal prokuratuře podnět k vyšetřování Andrzej Papierz, generální ředitel zahraniční služby. Podle serveru Onet.pl je to jedna z nejdůležitějších osob v polské diplomacii, je například zodpovědný za personální politiku.

Vyšetřování bylo zahájeno okresním státním zastupitelstvím Varšava-Mokotów. Prokuratura k případu zatím neposkytla více informací. Podle trestního řádu by mělo být řízení ukončeno do tří měsíců a tuto lhůtu lze prodloužit pouze ve zvláště odůvodněných případech, píše server Onet.pl. Letos v březnu mluvčí státního zastupitelství uvedla, že jsou v případu stále vyslýcháni svědci.

Barbara Ćwiorová je původní profesí vystudovaná filoložka. Předtím, než se stala velvyslankyní v Praze, působila jako ředitelka odboru evropské politiky na ministerstvu zahraničních věcí nebo na velvyslanectví v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám