Hlavní obsah

Mezi ukradenými e-maily pro noviny je i korespondence expremiéra Browna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policejní tým vyšetřující případy nabourávání soukromých oček najatých britskými novinami do počítačů známých osobností zjistil, že mezi e-maily, jež byly ukradeny, jsou i zprávy bývalého britského premiéra Gordona Browna. E-maily pocházejí ještě z doby, kdy byl Brown ministrem financí a vládu vedl Tony Blair, napsal v pondělí deník Independent.

Foto: Darren Staples, Reuters

Bývalý britský premiér Gordon Brown

Článek

Osmičlenný operační tým Scotland Yardu s názvem Tuleta podle listu našel mezi stovkami tisíc e-mailů kromě soukromých zpráv Browna i e-maily bývalého labouristického poradce a lobbisty Dereka Drapera. Independent upozornil, že korespondence pochází z doby, kdy již byly vztahy mezi premiérem Tonym Blairem a jeho pravou rukou Gordonem Brownem napjaté, a obsah zpráv tudíž může být výbušný.

Skupina vyšetřovatelů v současnosti analyzuje obsah dvou desítek zabavených počítačů.

Brown už dříve obvinil z krádeže své korespondence již zrušený a svého času nejčtenější bulvární deník News of the World mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Jeho zástupci ale obvinění odmítli. Murdoch přestal loni deník vydávat právě kvůli nařčením, že si redaktoři od soukromníků kupovali ukradenou korespondenci různých osobností. Několik pracovníků listu už v té souvislosti bylo obviněno.

Z vyšetřování ovšem vysvítá, že zmiňované noviny nebyly jediné, které využívaly nezákonné odposlechy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám