Hlavní obsah

Mezi německými pučisty je i princ a bývalá poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi pozatýkanými extremisty, kteří v Německu osnovali státní převrat, je i šlechtic a někdejší poslankyně krajně pravicové strany AfD, uvedl deník Bild. Podle agentury Reuters se vůdci spolku Říšští občané snažili navázat kontakty s Ruskem.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Němečtí policisté zasahují v rámci razie proti extremistické buňce plánující převrat.

Článek

Teroristickou skupinu vedl jedenasedmdesátiletý princ Heinrich XIII., který se hlásí k rodu Reussů. V plánu měl mít údajně převzít moc nad Spolkovou republikou, učinit z ní monarchii a usednout na její trůn.

Krom jiných mu v tom měla pomáhat bývalá poslankyně za AfD a berlínská soudkyně Birgit M.W., které je 58 let.

Podle spolkové prokuratury se skupina snažila získat pro svůj plán i příslušníky německé armády. Mezi zadrženými je podle DPA i člen elitní armádní jednotky Komando speciálních sil (KSK), jejíž část už v roce 2020 ministerstvo obrany zrušilo kvůli podezřením z pravicového extremismu.

Radikální hnutí Říšští občané (Reichsbürger) popírá legitimitu Spolkové republiky a vyzývá ke svržení spolkových institucí. Agentura Reuters napsala, že se Říšští občané snažili získat kontakty v Rusku. Kreml popřel, že by měl s pučisty cokoliv společného. Agentura RIA Novosti s odkazem na oficiální místa vzkázala, že je vzbouření Říšských občanů německou vnitřní záležitostí.

Mezi zadrženými při raziích v Německu je i soudkyněVideo: AP

Rozsáhlé zatýkání v Německu. Teroristická buňka plánovala násilný převrat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám