Hlavní obsah

Metanol zabil v Polsku 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve polském Slezském vojvodství zemřelo 13 lidí a další tři jsou v ohrožení života poté, co konzumovali denaturovaný líh, jenž obsahoval jedovatý metanol, informoval v sobotu portál Wirtualna Polska s odvoláním na policii a hlavního hygienika vojvodství Grzegorze Hudczika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„K náhlým úmrtím došlo v průběhu uplynulých dvou dní. Žádáme veřejnost, aby v žádném případě nekonzumovala denaturovaný líh. Intenzivně vykonáváme kontroly, které mají za úkol zjistit zdroj této mimořádně toxické, vražedné tekutiny,“ informoval Hudczik.

Zároveň rozhodl o pozastavení prodeje denaturovaného lihu na území Slezského vojvodství. Případem už se zabývá prokuratura.

Denaturovaný líh se používá v průmyslu, například jako rozpouštědlo, anebo na čištění chromu či oken a také například na výrobu nemrznoucí směsi do ostřikovačů v automobilech. Metanol (jinak také methylalkohol) je jedovatá, bezbarvá a alkoholem zapáchající kapalina. Je těkavý a hořlavý.

V České republice se během září 2012 otrávily metanolem desítky osob, především v Moravskoslezském kraji, ale i v dalších částech země. Téměř 50 lidí otravu nepřežilo, mnoho dalších přišlo o zrak. Viníci, kteří pustili do oběhu pančované lihoviny, dostali doživotní tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám