Hlavní obsah

Maskovaní muži napadli na Slovensku rodinu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Skupina pěti maskovaných mužů vtrhla v úterý v noci do obydlí romské rodiny Šarkozyovců v západoslovenské obci Záhorská Ves. Železnými tyčemi a holemi mlátili tři muže, ženu i dítě. Jak uvedla slovenská tisková agentura TASR, zranění leží v nemocnici. Nejvážnější zranění utrpěl invalidní důchodce, který se snažil chránit dítě.

Článek

Romové vypověděli, že muži vypadali jako policejní jednotka tzv. kukláčů a při útoku křičeli "Vstávejte, cikáni, jsme od policie". Romové tvrdí, že je tímto způsobem chce vystrašit starosta obce. "Všechno nám zničili, protože nechceme odejít z obce. Když jsme utíkali před útočníky, starosta jezdil nedaleko na kole," tvrdí jeden z Romů.

Nevládní Liga aktivistů pro lidská práva citovala výpověď členů rodiny: "Zničili nám úplně všechno, osobní věci, všechno zařízení je úplně rozbité a chtěli nás zabít, protože nechceme odejít z obce." Útok podle ČTK doložila i fotografiemi ženy s krvavou ránou a muže s převázanou rukou na nemocničním lůžku.

Podle právního zástupce rodiny se Šarkozyovi stali opakovaně terčem rasistických útoků. Při jednom z útoků pachatelé údajně polili dítě hořlavinou a zapálili. Rodina je už několik let ve sporu se starostou obce, který tvrdil, že se protiprávně usadili na obecním pozemku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám