Hlavní obsah

Kukaččí děti v Německu nebudou bez otců, ženy budou muset prozradit jméno

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ústavní soud dal v březnu 2015 ministru spravedlnosti Heiko Maasovi (SPD) za úkol připravit návrh zákona, na jehož základě by bylo posíleno postavení mužů, kteří vychovávají dítě, jež sami nezplodili a jehož otce manžel dosud nemohl zjistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takovým dětem „vloženým“ do rodiny nějakým přítelem či milencem ženy Němci říkají „kukaččí dítě“. Ministr Maas už médiím představil návrh, který by měl pomoci situaci změnit. Mimi jiné se v něm praví, že dotyčná žena musí v budoucnu „na požádání“ manžela sdělit, s kým měla v době početí sexuální styk.

Podle médií ministr chce ulehčit mužům vychovávajícím „kukaččí dítě“ nalézt skutečného otce, aby od něj mohl zpětně chtít prostředky na živobytí. Jestliže se ukáže, že dítě pochází od milence ženy, může její manžel až do doby dvou let od narození dítěte požadovat po tomto člověku vyrovnání životních nákladů. Žena může jméno milence zamlčet jen z „velmi vážných důvodů“. Má-li manžel značné pochybnosti o svém otcovství, může je do dvou let napadnout.

Podle listu Die Welt byl důvodem k vypracování návrhu skutečný případ, kdy byla jedné ženě soudně uložena povinnost sdělit manželovi jméno biologického otce dítěte. Vdala se totiž jako těhotná, ale později mu přiznala, že „možná není“ otcem jejich dítěte.

Následoval  rozvod  a manžel žádal, aby mu sdělila jméno skutečného otce, po němž by mohl požadovat vyrovnání za životní náklady na dítě. Žena to odmítla a soud jí dal tehdy zapravdu se zdůvodněním, že zatím neexistuje zákonný důvod pro zásah do jejího intimního života. Přijetí nového zákona by takovou povinnost ženě ukládal.

Reklama

Výběr článků

Načítám