Hlavní obsah

Koupě dítěte je v Polsku stejně jednoduchá jako koupě auta

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku se na internetu beztrestně obchoduje s novorozenci. Jejich koupě je stejně jednoduchá jako například nabytí nového automobilu. Stačí mít jen peníze. Ceny dětí se pohybují v přepočtu od 200 tisíc do půl miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Polek, které porodí dítě a předají ho zájemcům, jsou stovky,“ informovalo páteční vydání listu Polska The Times. Při pozorném procházení různých internetových fór redaktoři jen na jednom z nich narazili na více než 600 ochotných žen, které jsou připraveny porodit dítě na objednávku.

„S novorozenci se v Polsku obchoduje beztrestně, jelikož zákon umožňuje takzvanou adopci z nouze, když rodička uvede, že nemá za co dítě vychovat,“ uvedl list. Dodal, že žena, která porodí na objednávku, se zřekne svého dítěte ve prospěch konkrétního manželského páru a soudy v takovýchto případech nedělají ani jedné ze stran potíže. Trestné stíhání je možné pouze u těch, kdo by chtěli zprostředkovat prodej novorozence.

Ročně v Polsku zaznamenají okolo 900 adopcí „z nouze“ a přinejmenším polovina z nich je z porodů na objednávku, uvádí článek. Policie o praktikách ví, ale nic s nimi nenadělá. „Před týdnem jsme v Kaliszi zadrželi muže, který bezdětným manželským párům předal nejméně 12 novorozenců od matek, které je za peníze odnosily, nebo nechtěly,“ uvedla policejní mluvčí Malgorzata Golszewská. Na něj se však zákon o zákazu obchodu s lidmi nevztahoval, doplnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám