Hlavní obsah

Kněz chtěl vymítat ďábla z polského deníku, novináři ho zasypali papíry

– Varšava

Katolický kněz se v Polsku v doprovodu asi padesátky svých věrných z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), která vyhrála nedávné parlamentní volby, pokusil o vymítání ďábla z liberálního a velmi čteného deníku Gazeta Wyborcza.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Novináři listu Gazeta Wyborcza před sídlem novin s nápisy "svoboda slova". Snímek z demonstrace z 13. prosince 2015

Článek

Podle agentury AFP pronesl kněz příslušnou modlitbu před sídlem listu, kde mu dělali společnost další věřící nesoucí ikonu Panny Marie a transparent s nápisem „Křížová výprava za vlast”.

Akci organizátoři zdůvodnili údajnými lžemi, které prý i další polská média píší o vládě PiS. Na průvod se z kanceláří novin snesla sprška listů, na nichž byly humorné obrázky s hesly bránícími nezávislost tisku.

Polská média jsou k působení PiS velmi kritická obzvlášť kvůli snaze nové vládní garnitury provést co nejvíce personálních změn v citlivých státních institucích.

PiS a prezident Andrzej Duda se například pokoušejí dosadit do ústavního soudu nové členy s názory blízkými vůdci strany Jaroslawu Kaczyńskému. Proti tomu vystoupila jak opozice, tak ústavní soud.

Nad budovou Gazety Wyborczy, kterou založil bývalý antikomunistický disident Adam Michnik, již nějakou dobu vlaje vlajka s nápisem „Ústava bez cenzury”.

Reklama

Související články

Blitzkrieg nové polské vlády boří demokracii

Bleskové a radikální kroky nové polské vlády premiérky Beaty Szydlové (52) za první dva týdny působení vyvolaly v zemi tak velkou vlnu kritiky jako žádný jiný...

Nová polská vláda pokračuje v čistkách

Nová polská konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové ve čtvrtek odvolala policejního prezidenta Krzysztofa Gajewského. Oznámilo to polské ministerstvo...

Výběr článků

Načítám