Hlavní obsah

Kiska odblokoval slovenský ústavní soud

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska ve středu odblokoval ústavní soud jmenováním tří nových ústavních soudců. Z osmi kandidátů zvolených poslanci slovenského parlamentu jmenoval Ivana Fiačana předsedou ústavního soudu, Ľuboše Szigetiho místopředsedou a Petra Molnára soudcem ústavního soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

„Ústavní soud je těžce zkoušený a nedůvěra společnosti ve schopnost státu zabezpečit spravedlnost přetrvává,“ řekl Kiska při jmenování nových ústavních soudců. Devíti ústavním soudcům skončilo funkční období v polovině února a instituce byla dva měsíce nefunkční. Ústavní soud má mít třináct soudců, nyní jich je ve funkci sedm. Další kandidáty zvolí parlament na květnové schůzi. Funkční období ústavního soudce je 12 let.

O funkci ústavního soudce měl původně zájem také expremiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Kiska však předem avizoval, že ho ústavním soudcem nejmenuje, a Fico se kandidatury vzdal.

Loni do března stál Fico v čele slovenské vlády. Po otřesech na politické scéně spuštěných vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové podal demisi, z předsedy nejsilnější vládní strany se stal řadový poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám