Hlavní obsah

Herec Kevin Spacey je nevinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hollywoodský herec Kevin Spacey byl shledán nevinným v případu obvinění ze sexuálního obtěžování čtveřice mužů. Ti ho obviňovali ze sexuálních útoků, kterých se měl dopustit v letech 2001 až 2013 v Británii. Spacey obvinění od začátku popíral.

Herec Kevin Spacey odchází od soudu na oběd.Video: AP

 
Článek

Podle informací britské stanice Sky News byl 64letý oscarový herec zproštěn obvinění ve všech devíti bodech obžaloby. Žalobce přitom Spaceyho líčil jako sexuálního predátora. Ten při výpovědi jen stěží zadržoval slzy.

První obvinění vůči slavnému herci se objevila už v roce 2017 ve Spojených státech. Skandály mu zásadním způsobem poškodily kariéru, pokud ji rovnou nezničily.

Jako první Spaceyho obvinil herec Anthony Rapp, a to už na konci října roku 2017, nedlouho po zveřejnění prvních obvinění v kauze „Me too“ vůči byznysmenovi Harveymu Weinsteinovi. Spacey měl v polovině 80. let dělat na večírku nemravné návrhy tehdy teprve čtrnáctiletému Rappovi. Po něm přišla další obvinění.

Soudní přelíčení trvalo čtyři týdny. Herec čelil obvinění tří mužů, kteří uvedli, že je agresivně chytil za rozkrok. Čtvrtý začínající herec hledající mentora, uvedl, že se probudil a Spacey na něm prováděl orální sex poté, co šel do jeho londýnského bytu na pivo, kde buď usnul, nebo omdlel.

Herec Spacey před soudem odmítl, že se snažil svést nezletilého muže

Amerika

Špatně si to vyložil

Všichni muži uvedli, že kontakt byl nechtěný, ale Spacey vypověděl, že byl ve dvou případech dobrovolný. Tvrzení třetího muže, že ho v zákulisí divadla chytil za přirození, označil za „čirou fantazii“.

Na čtvrtý incident na malém večírku v domě, který si pronajal na venkově, si prý Spacey nepamatuje, ale připustil, že se dotkl rozkroku muže, kterého potkal v hospodě během noci plné alkoholu. Řekl, že si špatně vyložil mužův zájem o něj, a pravděpodobně se „ztrapnil“ při pokusu ho svést.

Herec naznačil, že všichni čtyři muži se obviněním proti němu pokusili vydělat peníze. Když si ve středu Spacey vyslechl osvobozující verdikt, a byl propuštěn z lavice obžalovaných, potřásl si rukou se svými právníky a poté opustil soud bočním vchodem.

Kariéru zkusí oživit

Ještě před vynesením osvobozujícího rozsudku se herec nechal slyšet, že osvobozující rozsudek by mohl znovu oživit jeho kariéru, která je od prvního obvinění silně narušená.

„Jsou lidé, kteří jsou připraveni mě najmout v okamžiku, kdy budu v Londýně zproštěn obvinění,“ řekl v rozhovoru pro německý časopis Zeit. Média z něj prý udělala „monstrum“.

Udělali ze mě monstrum. Herec Kevin Spacey stanul před soudem

Zahraniční

Dvojnásobný vítěz Oscara

Spacey se v 90. letech stal jedním z nejslavnějších herců své generace a hrál ve filmech jako Konkurenti nebo L.A. - Přísně tajné. Prvního Oscara obdržel v roce 1995 za roli ve filmu Obvyklí podezřelí. Svého druhého Oscara získal za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Americká krása z roku 1999.

V posledních letech se proslavil v seriálu Dům z karet na Netflixu. Ihned po oznámení obvinění byl jakožto hlavní hvězda série stažen z obrazovek.

Obžaloba rozšířila obvinění proti Kevinu Spaceymu. Osahávat měl i dalšího muže

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám