Hlavní obsah

Kdyby se vědělo, že Slovensko nepomůže Řecku, do eurozóny by je nepustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská centrální banka (ECB) by neschválila vstup Slovenska do eurozóny, kdyby věděla, že Bratislava nepodpoří krachující řeckou ekonomiku. Uvedl to šéf banky Jean Claude Trichet. Slovenské odmítnutí jej podle agentury Reuters pobouřilo.

Článek

Podle něj slovenské odmítnutí představuje špatný příklad, který by mohl být následován. Jeho vyjádření pro agenturu Reuters potvrdily dva zdroje.

„Trichet byl pobouřen na posledním setkání slovenským odmítnutím bilaterální půjčky Řecku. Řekl, že kdyby ECB věděla, že se Slovensko bude takto chovat, nepodpořil by přijetí eura na Slovensku,“ tvrdí se v memorandu po sekání ministrů financí eurozóny.

Slovenský parlament minulý týden odmítl schválit pomoc Řecku a přispět půjčkou ve výši 816 milióny eur k balíčku ve výši 110 miliard eur. Slovenští politici svůj postoj vysvětlovali tím, že se jim nezdá spravedlivé, aby jejich země přispívala bohatším zemím, které nezvládají své dluhy. Slovensko je nejchudší zemí eurozóny.

V budoucnu by prý bohatší země mohly býti méně ochotné pomáhat chudým

Dává to špatný příklad budoucím kandidátským zemím, uvedl Trichet. Z jeho vyjádření současně plyne, že ECB nepodpoří zájem o vstup do eurozóny u těch zemí, u nichž by hrozilo něco podobného.

Navíc to podle zápisu ze schůzky ministrů vyvolává obavy, že v budoucnu by bohatší země mohly býti méně ochotné pomáhat chudým. Na to by mohli doplatit i Slováci.

Slovenské rozhodnutí navíc komplikuje jednání o rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám