Hlavní obsah

Katalánský premiér nabídl Madridu jednání

Barcelona
Aktualizováno

Katalánsko z cesty o nezávislost neustoupí a bude šířit výsledky referenda, je ale ochotné vést zprostředkovaná jednání s Madridem. ve středečním televizním vystoupení to uvedl katalánský premiér Carles Puigdemont.

Foto: Jordi Bedmar, ČTK/AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

„Moje vláda z našeho závazku neustoupí ani o milimetr," prohlásil Puigdemont, aniž se zmínil o možnosti vyhlásit nezávislost už v pondělí. Naproti tomu nabídl Madridu jednání za účasti nezávislé třetí strany, která by jej zprostředkovala.

Puigdemont ve vystoupení zkritizoval přístup španělského premiéra Mariana Rajoye, jeho přístup k situace je podle jeho slov nezodpovědný. Kritikou nešetřil ani na adresu krále, Felipe VI. podle něj zklamal Katalánce, když ve svém projevu kopíroval postoj vlády. „Takhle ne. Zklamal jste většinu Katalánců," vzkázal katalánský premiér králi.

Postoj Madridu, který odmítá jakékoli návrhy související s odtržením Katalánska a výsledky referenda neuznává, je podle něho nezodpovědný a vyústil v násilné okolnosti nedělního referenda, při němž bylo zraněno na 900 lidí. Ve stejném duchu jako přístup vlády se nesl rovněž úterní projev krále, dodal Puigdemont.

Reklama

Výběr článků

Načítám