Hlavní obsah

Kaczyński nese porážku PiS špatně. Plánuje definitivní odchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslaw Kaczyński (75), jehož strana Právo a spravedlnost (PiS) nedávno po dvou funkčních obdobích ztratila v Polsku moc, nese volební porážku své strany a nástup vlády svého hlavního politického rivala Donalda Tuska špatně.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

Svým nejbližším spolupracovníkům již dokonce oznámil, že na sjezdu PiS plánovaném na první polovinu příštího roku definitivně odstoupí z funkce předsedy PiS, uvedl v úterý portál onet.pl.

Kaczyński, který byl před 23 lety jedním ze zakladatelů této konzervativní strany, na jejím neveřejném zasedání prohlásil, že „neodvratně přichází čas předat moc v PiS mladší generaci“.

Dodal, že on osobně nebude upřednostňovat žádného kandidáta na předsedu PiS, protože jeho volba je věcí delegátů sjezdu.

Kwaśniewski: Předčasné volby v Polsku jsou jediným východiskem z krize

Evropa

Novým šéfem PiS chce být Morawiecki

Podle vnitrostranických zdrojů jsou na seznamu kandidátů na šéfa PiS bývalí premiéři Mateusz Morawiecki a Beata Szydlo, stejně jako bývalí ministři obrany a školství Mariusz Blaszczak a Przemyslaw Czarnek. Morawiecki, první ze čtyř kandidátů, již veřejně oznámil, že chce být Kaczyńského nástupcem. V PiS jsou však i politici, kteří tvrdí, že „Kaczyński by zatím neměl opustit vedení strany, protože je zárukou její jednoty“, uvedl portál onet.pl.

V PiS se ale objevují i kritici Kaczyńského, kteří varují, že ve straně zavládla panika. „On osobně se nedokázal vyrovnat s volební porážkou. Navíc ztratil sebedůvěru a víru, že by ještě někdy mohl porazit Tuska,“ uvedl natemat.pl.

Jarosław Kaczyński je vystudovaný právník, spoluzakladatel a předseda polské konzervativní politické strany Právo a spravedlnost. Od června 2006 do listopadu 2007 byl polským premiérem.

Jeho bratr – dvojče – Lech Kaczyński až do své tragické smrti (10. dubna. 2010, kdy spolu s dalšími 95 lidmi zahynul při leteckém neštěstí u Smolenska) byl polským prezidentem.

Poláci už Kaczyńského v politice nechtějí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám