Hlavní obsah

Juncker: Balkánské státy musí zavést reformy, aby byly členy EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie je připravena přijmout Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Makedonii, Černou Horu a Srbsko, ovšem musejí zavést reformy, prohlásil ve čtvrtek předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V současné chvíli ani jeden ze šesti států nesplňuje předpoklady pro členství.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu západobalkánských zemí.

Článek

Západobalkánské země mají v EU místo, uvedl Juncker s tím, že bude s představiteli států nadále jednat. Zatímco některé ze šesti zemí mají reálnou šanci vstoupit do EU do roku 2025, je nezbytné v nich zavést politické reformy, vyřešit spory se sousedními státy a zesílit boj proti korupci a organizovanému zločinu, zdůraznil šéf EK.

Oficiální rozhovory o členství Brusel zatím vedl pouze se Srbskem a Černou Horou.

Bulharský premiér Bojko Borisov, jehož země v současnosti EU předsedá, uvedl, že západobalkánské státy by měly „využít dosavadní spolupráce a zaměřit se na výstavbu koridorů mezi sebou, a to zejména v oblastech dopravy, energetiky a digitálních technologií”. Financování konkrétních projektů podle něj bude předmětem rozhovorů na dalším summitu EU a západobalkánských zemí, který se bude konat v Sofii v květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám