Hlavní obsah

Jako na Marsu. Nebe nad Aténami zbarvil do oranžova prach ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad řeckým hlavním městem se v úterý rozprostřela mračna písečného prachu navátého ze Sahary. Oranžový opar zahalil kromě Atén i okolní regiony. Způsobil zhoršenou viditelnost, úřady vydaly varování před možnými zdravotními riziky. Podle meteorologů šlo o nejintenzivnější prachovou situaci od roku 2018.

Písek ze Sahary zahalil Atény do oranžové barvyVideo: Reuters

 
Článek

Saharský písek letos do Řecka poprvé dorazil už na konci března. „Je to jeden z největších případů koncentrace prachu a písku ze Sahary od března 2018, kdy pískové mraky napadly zejména ostrov Kréta,“ uvedl Kostas Lagouvardos, ředitel výzkumu počasí na observatoři v Aténách. Výhled z meteorologické stanice Lagouvardos přirovnal k výhledům na Marsu.

Aténské úřady vydaly varování před zdravotními riziky, lidem s respiračními potížemi doporučili omezit pobyt venku na minimum. Podle předpovědi meteorologů se má vyjasnit ve středu.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

V Athénách jsou nyní k vidění podobná panoramata jako na planetě Mars

Sahara ročně uvolňuje 60 až 200 milionů tun minerálního prachu. Zatímco největší částice se rychle vrátí na zem, nejmenší mohou urazit tisíce kilometrů a potenciálně zasáhnout celou Evropu. Nejde tak o neobvyklý jev, informovalo BBC.

Písek ze Sahary dorazil na konci března i k nám. Meteorologové vyhlásili v několika krajích smogovou situaci.

Do atmosféry se písek dostává procesem zvaným deflace. „Je to jev, při kterém vítr zvedá a odnáší jemné částice písku z povrchu pouště – většinou ze Sahary, ale často i z jiných světových pouští, a je obzvláště běžný v suchých oblastech,“ uvádí na svých stránkách Česká geologická služba.

Prach ze Sahary zhoršuje kvalitu ovzduší. Zpozornět by měli starší lidé, děti nebo těhotné ženy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám