Hlavní obsah

Haagský soud získal Mladičovy válečné deníky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu získal válečné deníky bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. Mladić se před úřady i 15 let po obvinění z válečných zločinů dál skrývá.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladić

Článek

Deníky byly zajištěny při únorové prohlídce v Mladičově bytě v Bělehradu a podle žalobců obsahují množství nových důkazů nejen pro současný soudní proces s Radovanem Karadžičem, bývalým předákem bosenských Srbů a prezidentem neuznané Republiky srbské.

Mladić měl stejně jako ostatní armádní velitelé povinnost vést si záznamy. Deníky z let 1991 až 1996 pokrývají období válek v Chorvatsku i v Bosně. Celkem jich je 18 a zápisky na 3500 stranách mimo jiné zmiňují Karadžiče i Slobodana Miloševiče, bývalého jugoslávského prezidenta, jenž před čtyřmi lety zemřel v cele v Haagu.

Ratko Mladić je 15 let poté, co byl obviněn z válečných zločinů, stále na útěku. Dobře informovaný zdroj však britské stanici BBC řekl, že srbská tajná služba ví, kde se nachází a bude zatčen, jakmile k tomu bude politická vůle.

Reklama

Výběr článků

Načítám