Hlavní obsah

Greta Thunbergová protestovala v Lipsku proti Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová se zúčastnila propalestinské demonstrace v německém Lipsku, kterou zorganizovala propalestinská aliance Handala. Thunbergová v projevu mimo jiné uvedla, že Izrael páchá genocidu a upírá Palestincům základní lidské potřeby. Informuje o tom německý deník Bild.

Greta Thurnbergová na propalestinské demonstraci v LipskuVideo: AP

 
Článek

„Nesmíme mlčet. Nikdo nemůže mlčet, když probíhá genocida a lidem jsou upírány ty nejzákladnější lidské potřeby,“ uvedla ve svém zhruba minutovém projevu Thunbergová.

„Musíme se vždy postavit a vystupovat proti útlaků, proti imperialismu, proti válce, proti diskriminaci a proti rasismu ve všech jeho podobách,“ pokračovala.

„Postavit se na stranu Palestiny znamená být člověkem. Nesmíme se nechat umlčet,“ uzavřela podle deníku Bild švédská klimatická aktivistka, která se zúčastnila již několika propalestinských demonstrací.

Thunbergová se ovšem nijak nezmínila o 1200 Izraelcích, které loni 7. října při útoku na Izrael zavraždilo teroristického hnutí Hamás. Nemluvila ani o více než 260 lidech, které Hamás unesl. Zhruba 130 z nich je i po více než čtvrtroce stále drženo v Pásmu Gazy.

Izrael v návaznosti na útok zahájil pozemní operaci v Gaze, jejímž cílem je zničení tohoto teroristického hnutí.

Tato švédská aktivistka je členkou mezinárodního studentského hnutí Fridays for Future, které už dříve mnohokrát agitovalo proti Izraeli a zároveň zlehčovalo běsnění Hamásu, jehož vedení žije v katarském exilu.

Projev Grety Thunbergové narušil účastník klimatické demonstrace. Vyčetl jí pozvání Palestinky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám