Hlavní obsah

Finského politika dohnala 23 let stará fotka ze sauny v přítomnosti mužů, kteří hajlují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový šéf finských sociálních demokratů (SDP) Antti Lindtman, který v čele strany nahradil bývalou premiérku Sannu Marinovou, má problém s 23 let starou fotografií, o níž diskutuje celá země. Snímek zachycuje 18letého Lindtmana se čtyřmi dalšími nahými muži v sauně, z nichž dva hajlují a další drží v ruce maketu pistole.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá šéfka finské sociální demokracie, expremiérka Sanna Marinová a její nástupce v čele strany Antti Lindtman (vpravo)

Článek

Na fotografii, kterou zveřejnil finský list Iltalehti, mají všichni zamaskované tváře buď kuklami, nebo plnovousem a čepicí Santa Clause. Lindtman přiznal už v červenci, kdy snímek začal kolovat po sociálních sítích, že je na něm také zachycen.

Šlo prý o fotku pořízenou o vánočním večírku pro filmovou skupinu na škole s využitím divadelních rekvizit. Mělo jít o „poděkování“ lidem, kteří pomohli vytvořit jeden krátký film.

„Tyto fotografie neměly být nikdy zveřejněny, především proto, že jsme na nich jen spoře oděni,“ uvedl Lindtman. Připustil, že dva mladí muži se zdviženou paží „se svou pózou zašli zjevně příliš daleko“.

Nový šéf SDP se ale jasně distancoval od jakéhokoli pravicově extremistického smýšlení i ve studentských dobách. „Nebyl jsem tehdy žádný sympatizant nacistů a nejsem jím ani dnes,“ zdůraznil Lindtman, jehož strana je po letošních volbách v opozici.

Lindtman v pátek nahradil v čele strany dnes 37letou Marinovou, která se v roce 2019 stala nejmladší premiérkou na světě. Loni v létě vyvolalo rozruch video z jejího bujarého večírku, na němž pózují dvě polonahé líbající se ženy s nápisem Finsko zakrývajícím ňadra.

Finská premiérka se omluvila za fotografii z večírku, kde jsou ženy zakrývající si ňadra

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám