Hlavní obsah

Finále fotbalového šampionátu narušila akce Pussy Riot

Nedělní finálový zápas mistrovství světa ve fotbale mezi Chorvatskem a Francií v moskevských Lužnikách narušily čtyři osoby, které vtrhly na hřiště. K odpovědnosti za incident se přihlásila skupina Pussy Riot.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ochranka táhne pryč členku skupiny Pussy Riot, která spolu s dalšími třemi lidmi vtrhla na hřiště během finálového zápasu mistrovství světa ve fotbale mezi Chorvatskem a Francií, které se hrálo na moskevském stadionu Lužniki.

Článek

Běžela právě 53. minuta utkání, Francie vedla nad Chorvatskem 2:1. Francouzský Mbappé se řítil do chorvatského pokutového území. Těsně před zakončením mu však skočil pod nohy chorvatský obránce Domagoj Vida.

V tu chvíli se na hřišti objevili čtyři lidé v policejních uniformách, dvě ženy a dva muži. Sudí proto přerušil hru a narušitelé byli ihned odvedeni pryč.

K odpovědnosti za incident se na sociálních sítích přihlásila ruská punková skupina Pussy Riot, známá svými protesty proti ruskému vedení. Narušení hry mělo upozornit na porušování lidských práv v Rusku. V této souvislosti Pussy Riot zmiňují případ ukrajinského režiséra Oleha Sencova, jenž byl odsouzen k 20 letům vězení za údajné teroristické spiknutí na anektovaném Krymu.

Pussy Riot žádají propuštění politických vězňů, svobodu slova na internetu, svobodu shromažďování a existenci politické soutěže.

„Zdravíme všechny ze stadionu Lužniki, je to tady super!” napsala skupina na Twitteru a Facebooku. Agentura Reuters následně po telefonu hovořila s jednou ze členek skupiny Olgou Kuračovovou, která jí sdělila, že právě ona byla jednou z osob na hřišti. Kuračovová uvedla, že ji zadržela policie a nyní se nachází v jedné z moskevských policejních stanic.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Žena, která vtrhla na hřiště ve finále mistrovství světa ve fotbale běží k francouzskému hráči Kylianu Mbappemu

Skupina Pussy Riot je známá svými protesty proti Kremlu a ruské vládě. Tři členky Pussy Riot poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Marija Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám