Hlavní obsah

Fico vyměnil šéfa slovenské tajné služby

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda na svém středečním zasedání odvolala Ladislava Pittnera z funkce ředitele Slovenské informační služby (SIS) a na jeho místo navrhla jmenovat Jozefa Magalu. Jmenování nového ředitele tajné služby musí ještě potvrdit prezident Ivan Gašparovič.

Článek

Na otázku novinářů, kdo je novým ředitelem tajné služby Fico uvedl, že je to jeho blízký spolupracovník. "To je dobře, že ho neznáte. Má technické vzdělání a doposud nepracoval ve státní správě," dodal Fico.

Premiér také upozornil, že je ohrožena energetická bezpečnost státu. "Předešlá vláda odevzdala energetickou bezpečnost do rukou cizích monopolů," upozornil. Podle Fica zisky monopolů stoupají a ceny neodpovídají reálným příjmům obyvatelů. "Jsme vláda se sociálním cítěním a proto s tím musíme něco dělat. Prvním krokem by měla být dohoda se Slovnaftem o snížení ceny benzínu," uvedl Fico. Podle premiéra jsou v tomto směru tři možnosti: dojde ke snížení spotřební daně na paliva, dojde k dohodě se Slovnaftem nebo stát přistoupí k regulaci cen. "Přivítali bychom dohodu se Slovnaftem," dodal. 

Fico oznámil, že na nejbližším zasedání vlády bude předložen návrh postupu, jak přijmout okamžitá a střednědobá opatření ve vztahu k monopolům, aby stát měl dostatečné nástroje v cenové oblasti, v oblasti monopolů, aby mohl být rovnocenným partnerem," dodal premiér.

Ficova vláda požádá parlament o vyslovení důvěry prvního srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Robert Fico: Nejsme političtí sebevrazi

Slovenský premiér Robert Fico hovořil s Právem o programu nové slovenské koalice i o svém vztahu k Jiřímu Paroubkovi a o kritice ze strany evropských poslanců.

Maminkám v Dolním Kubíně vyměnili miminka

Dvěma maminkám, jimž se koncem června narodily holčičky v nemocnici s poliklinikou v Dolním Kubíně na Slovensku, lékaři po porodu obě dcerky zaměnili....

Výběr článků

Načítám