Hlavní obsah

Exšéfy finské zbrojovky Patria odsoudili za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský soud uložil v pondělí dvěma někdejším šéfům tamní zbrojovky Patria dvacetiměsíční podmíněný trest vězení kvůli uplácení chorvatských představitelů. Společnost navíc musí zaplatit pokutu 300 000 eur (8,3 milionu korun). Pro Patrii jde o další z řady korupčních afér, které se týkaly mimo jiné i Slovinska, Rakouska, Egypta či Finska.

Článek

Podle finské televize YLE ve verdiktu stojí, že někdejší viceprezident divize Patria Vehicles a bývalý obchodní ředitel zbrojovky v letech 2005 až 2008 upláceli ve snaze získat od chorvatské armády zakázku na dodání obrněných transportérů. Zproštěn obvinění byl šéf prodeje a marketingu.

Chorvatskou uzavřelo v roce 2007 s finskou Patrií smlouvu na dodání 84 transportérů, o rok později pak smlouvu dodatkem rozšířilo o dalších 42 strojů.

Loni finský soud při prošetřování jiného případu korupce Patrie v souvislosti s obchodem ve Slovinsku konstatoval, že nejsou dostatečné důkazy o podplácení slovinských činitelů, zároveň ale prohlásil, že pochybnosti nadále trvají. Tento měsíc by měl začít odvolací proces.

Odsouzen však byl ve své vlasti slovinský expremiér Janez Janša. Soud dospěl k závěru, že Janša, který stál v čele vlády v letech 2004 až 2008 a 2012 až 2013, pomohl finské zbrojovce k získání zakázky za 278 miliónů eur (asi 7,7 miliardy Kč) na základě slibu firmy, že za to dostane odměnu, což slovinský právní řád definuje jako korupční jednání. Plánovaný nákup 135 obrněných vozidel od Patrie byl ale nakonec zrušen.

Patria se pokoušela své transportéry prodat i do české republiky, ta si ale vybrala konkurenční Steyr Pandur patřící do konsorcia General Dynamics. I jeho nákup skončil u soudu kvůli možné korupci a vyžadování úplatku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám