Hlavní obsah

Exposlance strčili v Kyjevě do popelnice. Urážel přítelkyni padlého hrdiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Skupinka neznámých útočníků v úterý v Kyjevě odchytila bývalého poslance Tarase Černovola, příznivce ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče, který na Ukrajině čelí obvinění z vlastizrady. Polila ho lihovým roztokem briliantové zeleně (ve východní postsovětské Evropě se zevně používá jako antiseptikum) a údajně také močí a strčila ho do popelnice.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Kocjubajlo, volací znak Da Vinci, legendární velitel 1. samostatné útočné roty Pravého sektoru, který získal titul Hrdina Ukrajiny

Článek

Mělo jít o trest za nevybíravá slova na adresu Aliny Mychajlové, přítelkyně zemřelého ukrajinského velitele Dmytra Kocjubajla (známého pod kódem Da Vinci), který v březnu padl u Bachmutu a získal titul Hrdina Ukrajiny.

Michajlova vede zdravotnický oddíl vojenského praporu Vovki Da Vinci (v překladu Da Vinciho vlci). Informuje o tom Ukrajinska pravda.

Útočníci na videu křičí „Hanba!“ a označují Černovola za „zrádce ukrajinského národa“. Sdělují mu, že urazil ženu, která bojuje u Bachmutu. Exposlanec to popírá a volá z popelnice mobilem na policii.

Černovol, jenž byl po čtyři funkční období poslancem, mimo jiné za Stranu regionů, se do Michajlové pustil opakovaně.

V reakci na rozhovor, který poskytla médiím, si na Telegramu postěžoval, že jsou do médií zvány kdejaké svinské zelené gumy (volný překlad, pozn. red), zatímco „čestní lidé“ se ke slovu nedostanou.

Zároveň připojil její fotku k textu, kde na sítích psal o „podoligarchických děvkách“.

Taras Černovol je synem známého ukrajinského disidenta z dob SSSR Vjačeslava Černovola, jednoho z iniciátorů vytvoření ukrajinské Helsinské skupiny, novináře a publicisty, hrdiny Ukrajiny.

V interpretaci Černovola si jeho veřejné ponížení objednala prezidentská kancelář Volodymyra Zelenského kvůli opozičním projevům, napsal ruský web gazeta.ru.

Obličej mu poleptali dezinfekcí, pak ho napadli. Protikorupční aktivista se na Ukrajině se zlou potázal

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám