Hlavní obsah

EU zvažuje cenzuru webů islamistů

– Brusel

Ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU na svém čtvrtečním zasedání v Lucemburku probírali návrhy na cenzurování islamistických webů. Vytvořit by se měla i expertní skupina pro boj s islámskou propagandou. Hledali i cesty, jak zamezit tomu, aby radikální muslimové jezdili bojovat do Sýrie, odkud by se vrátili do Evropy páchat atentáty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a jeho belgická kolegyně Joëlle Milquetová ve společném prohlášení uvedli, že nová opatření, včetně expertní skupiny navržené Británií, mají „širokou podporu”.

Ministři oznámili, že se během tohoto měsíce uskuteční setkání s velkými internetovými operátory v Evropě, aby se prozkoumaly „možnosti, jak z internetu okamžitě odstranit stránky a poselství, která zasévají nenávist a podněcují k násilnému radikalismu a terorismu”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodnutí, zda budou daná opatření přijata, má padnout na červencové ministerské schůzce v Miláně.

Sdílení informací o cestujících letadly

Ministři ve čtvrtek rovněž schválili prohlášení, podle něhož by se členské státy EU měly pokusit posílit své schopnosti ve sdílení informací o osobách, které se vydaly do Sýrie, aby se připojily ke svaté válce (džihádu), nebo se tam chystají.

Země EU by podle ministrů měly posílit kontroly na hranicích a vlády by měly sdílet více informací o pasažérech letadel. To by mělo zvýšit šance, že budou identifikováni islamisté, kteří se vracejí ze Sýrie.

Zasedání, jehož se za Českou republiku zúčastnila ministryně spravedlnosti Helena Válková, se konalo nedlouho po střelbě v bruselském židovském muzeu, kde předminulý víkend zahynuli čtyři lidé. Ve francouzském Marseille byl minulý víkend zatčen podezřelý islamista, jenž podle úřadů byl v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám