Hlavní obsah

Estonsko odstranilo kontroverzní sovětský památník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narva

Estonsko odstranilo kontroverzní sovětský pomník v převážně ruskojazyčném městě Narva na rusko-estonské hranici. Tank T-34 z druhé světové války, který připomíná vstup sovětské armády do Estonska, bude umístěn v muzeu, uvedla vláda pobaltské země. Tallin o odstranění sovětských pomníků z veřejného prostoru rozhodl na začátku srpna.

BEZ KOMENTÁŘE: Estonsko odstranilo kontroverzní sovětský památník Video: AP

 
Článek

Pomník v Narvě podle estonské premiérky Kaji Kallasové představuje riziko pro zachování veřejného pořádku, píše agentura AP. "Nechceme, aby u nás náš militantní a nepřátelský soused podněcoval napětí," uvedla premiérka a dodala, že odstranění památníku reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu.

„Nedáme Rusku příležitost, aby využilo minulosti k narušení míru v Estonsku," řekla Kallasová.

Foto: Sergei Stepanov, ČTK/AP

Kontroverzní sovětský pomník nechala odstranit estonská vláda.

Na širokém podstavci stojící replika tanku připomínala životy padlých sovětských vojáků. Podle fotografií v estonských médiích byl už stroj za přítomnosti policie a vojáků a za pomoci těžké techniky z místa odvezen. Estonský ministr vnitra Lauri Läänemets dříve uvedl, že „operaci provedou důstojně, například květiny a svíčky umístěné na památníku budou přemístěny na hřbitov, nikoliv vyhozeny do odpadu".

Rusko chce využít pomníky připomínající zločinný okupační režim k rozdmýchání napětí v estonské společnosti.

Tank z Narvy bude nově vystaven v Estonském muzeu války ve Viimsi, obci severně od estonské metropole.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Sovětský tank T-34 poputuje do muzea.

Proti odstranění památníku se už dříve vyslovila radnice Narvy. Město se zhruba 60 000 obyvateli, z nichž více než 90 procent jsou etničtí Rusové, chtělo s vládou zachování pomníku projednat. Kallasová tehdy upozornila, že pod tankem nejsou žádné válečné hroby a že stejné stroje jsou nyní používány k zabíjení Ukrajinců. „Tank je vražedná zbraň, není to pomník," zdůvodnila premiérka rozhodnutí.

Rusko zneužívá pomníky

„Vzhledem k současné situaci je pro úřady města Narva složité zajistit veřejný pořádek," uvedl Läänemets v dnešním prohlášení vlády, přičemž odstranění tanku nazval „zásadní a komplexní záležitostí".

Rusko „chce využít pomníky připomínající zločinný okupační režim k rozdmýchání napětí v estonské společnosti," uvedl ve stejném prohlášení estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu.

Foto: Sergei Stepanov, ČTK/AP

Kontroverzní pomník ve městě Narva, sovětský tank T-34, skončí v muzeu.

Estonsko bylo za druhé světové války střídavě okupováno Sovětským svazem a nacistickým Německem. Po skončení války až do roku 1991 bylo spolu s Litvou a Lotyšskem nedobrovolně součástí Sovětského svazu. Asi čtvrtinu z 1,3 milionu obyvatel Estonska tvoří Rusové, z nichž mnozí mají rodinné vazby na Rusko. Podle průzkumů část z nich podporuje kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho invazi na Ukrajinu.

Agentura AP připomíná, že přemístění jiného sovětského pomníku, bronzové sochy vojáka v Tallinu, v roce 2007 vyvolalo několikadenní násilné protesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám