Hlavní obsah

Estonsko koupí Moldavsku vojenské vybavení, bude i od české zbrojovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonsko pořídí pro Moldavsko neletální (neohrožující na životě) vojenské vybavení za zhruba 40 milionů eur ročně. První smlouvu už podepsalo s českou zbrojařskou firmou ERA. Nákup bude Tallinn financovat z prostředků Evropského mírového nástroje. Oznámila to ve středu moldavská a estonská média s odvoláním na šéfku oddělení státního centra obranných investic Katri Raudseppovou.

Foto: Profimedia.cz

Pasivní sledovací systém VERA-NG z podhledu, ilustrační foto

Článek

„Evropská unie podporuje Moldavsko už od roku 2021, mimo jiné s integrací do procesů v rámci NATO a Evropské unie. Činíme tak prostřednictvím Evropského mírového nástroje, jehož cílem je podporovat zahraniční politiku EU a mezinárodní bezpečnost obecně,“ prohlásila.

Podle Raudseppové už centrum podepsalo první kontrakt s moldavským ministerstvem obrany a českou zbrojařskou firmou ERA o nákupu pasivního radaru. Ten by měl značně vylepšit schopnosti protivzdušné obrany země a usnadnit monitorování vzdušného prostoru. Podobné radary používá i Estonsko, napsaly estonská ERR a moldavský zpravodajský portál Newsmaker.

Moldavsko prostřednictvím Estonska získá také obrněná vozidla či prostředky pro vedení radioelektronického boje.

Rumunská armáda v Moldavsku nebo na Ukrajině? Budeme chránit naše občany, plánuje Bukurešť

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám