Hlavní obsah

Ekologičtí extremisté ve Španělsku zacementovali jamky na golfových hřištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatičtí extremisté se ve Španělsku zaměřili na deset golfových hřišť, kterým ucpali jamky cementem a sazenicemi. V době, kdy tuto jihoevropskou zemi sužuje velké sucho, tak protestují proti velkému množství vody, které se na údržbu těchto hřišť spotřebuje. Informuje o tom americká televizní stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Golfová jamka. Ilustrační foto

Článek

Protestující byli členové španělské pobočky organizace Extinction Rebellion (XR) a dalších klimatických skupin, kteří se dostali na golfová hřiště v šesti španělských provinciích, jako je Madrid, Valencie nebo Ibiza. Někteří aktivisté podle videa zveřejněném na Twitteru společnosti použili k vyplnění jamek cement, jiní se zase rozhodli pro sazenice.

Rozložili také transparenty s nápisy jako: „Pozor: Sucho“, „Golf je zavřený pro klimatickou spravedlnost“ nebo „Voda je společné dobro“.

Podle společnosti XR golf ve Španělsku denně spotřebuje více vody než města Barcelona a Madrid dohromady. „Sabotovali jsme deset golfových hřišť s cílem odsoudit plýtvání vodou. Golfová hřiště vypijí více než 100 000 litrů vody denně, aby udržely okolní trávu zdravou,“ stojí v twitterovém příspěvku společnosti.

Ta dále uvedla, že se protestem snažila poukázat na cynismus, s jakým se nadále umožňuje typ elitářského trávení volného času, zatímco Španělsko vysychá a venkov trpí milionovými ztrátami kvůli nedostatku vody pro své rodiny.

Extinction Rebellion požaduje omezení spotřeby vody na golfových hřištích, což je dle jejího prohlášení součástí boje proti 1 % nejbohatších na světě, kteří se „zaměřují na používání soukromých tryskáčů a na velké znečišťující automobily“. „Bohatí a jejich volnočasové aktivity, které plýtvají základními zdroji, jsou luxusem, který si nemůžeme dovolit,“ míní aktivisté.

Suché Španělsko

Tato země nacházející se na Pyrenejském poloostrově se od konce roku 2022 potýká s dlouhodobým suchem, které je ještě doprovázeno rostoucími teplotami. V dubnu dosáhly teploty ve městě Córdoba 38,8 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota, která kdy byla v dubnu ve Španělsku na pevnině zaznamenána.

Koncem června se navíc teploty v některých částech země vyšplhaly na více než 44 stupňů Celsia. To ale červnový teplotní rekord nepřineslo, ten si z let 1864 a 1964 drží město Badajoz, ve kterém bylo v obou letech naměřeno 47,0 stupňů Celsia.

Policie v Haagu zadržela tisíc aktivistů. Už posedmé zablokovali dálnici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám