Hlavní obsah

Dva smrtelné pády ve Vysokých Tatrách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek došlo ve Vysokých Tatrách ke dvěma smrtelným pádům. Informoval o tom web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: HZS Vysoké Tatry, Bez zdroje

Vysoké Tatry

Článek

Odpoledne při sestupu z Kežmarského štítu uklouzl osmapadesátiletý slovenský turista. „Svůj pád nedokázal zastavit a zřítil se na stranu Skalnaté doliny. Jeho kolegové s ním ztratili vizuální kontakt a požádali o pomoc,“ uvedli horští záchranáři.

HZS požádala o součinnost posádku záchranářského vrtulníku, která vzala na palubu také dva horské záchranáře a společně směřovali do Skalnaté doliny. „Pro nepříznivé povětrnostní podmínky vrtulník vysadil záchranáře pod stěnou a ti zahájili pátrání po turistovi,“ dodal web HZS.

Vrtulník pak na místě vysadil další dva záchranáře a společnými silami našli tělo turisty zaklíněné ve žlebu směrem do doliny. „Muž při pádu utrpěl zranění neslučitelné se životem,“ konstatovali horští záchranáři. Tělo turisty poté transportovali do Starého Smokovce.

Resuscitace neúspěšná

První akce ještě neskončila a už byli záchranáři požádáni o pomoc z Chaty pod Rysy. Také v tomto případě šlo o uklouznutí turisty, který se zřítil z Kohútiku směrem k chatě. Vrtulník vysadil dva záchranáři u Žabích ples, protože pro špatnou viditelnost nemohl letět blíž. „Záchranáři poskytli turistovi neodkladnou zdravotní péči a společně s pracovníky chaty ho transportovali na chatu,“ uvedl web HZS.

Tady se však jeho zdravotní stav zhoršil, byla zahájena kardiopulmonální resuscitace, která však byla neúspěšná. Tělo turisty bude transportováno do údolí v průběhu soboty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám