Hlavní obsah

Dunaj vydal vraky Černomořské flotily Třetí říše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ustupující hladina vysychajícího Dunaje odhalila v Srbsku vraky německých lodí z někdejší Černomořské flotily námořnictva Třetí říše.

BEZ KOMENTÁŘE: Sucho odhalilo v Dunaji desítky vraků německých lodí potopených za druhé světové války.Video: AP

 
Článek

Vraky na záběrech z oblasti obce Prahovo, které v úterý zveřejnila agentura AP, v řece zůstaly po Němcích, kteří tamtudy prchali před postupujícími sovětskými vojsky.

„Za mnou můžete vidět jedno z potopených plavidel Němců stahujících se v roce 1944. Lodě jsou na dně Dunaje a působí potíže. Komplikují dopravu a manévrování na řece. Představují hrozbu, protože v některých z nich mohou být výbušniny,“ konstatoval vyslanec EU pro Srbsko Emanuele Giaufret, který se účastnil tiskového brífinku k objevení vraků.

Unijní instituce se angažují v pátrání po starých a potenciálně nebezpečných vracích na dně Dunaje.

Je za tím sucho

Iniciativě evropských úředníků v tomto případě napomohlo počasí, přesněji sucha, která západní Balkán letos v létě potkala. Celkem se chce sedmadvacítka finančně podílet na vyzvednutí 21 historických vraků. Slibuje si od toho rychlejší, efektivnější a bezpečnější námořní dopravu po Dunaji – druhé nejdelší řece v Evropě.

Lodě na záběrech agentury AP podle historiků potopili sami ustupující Němci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám