Hlavní obsah

Drsný protest proti opatřením v Kodani, demonstranti oběsili a spálili figurínu s podobou premiérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 1000 demonstrantů vyšlo v sobotu večer do ulic dánské metropole Kodaně na protest proti opatřením, která mají zabránit šíření koronaviru. Převážně klidný protest přerostl posléze v nepokoje, při kterých policisté pět lidí zadrželi.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Demonstranti v Kodani oběsili a pak spálili figurínu s podobou premiérky Mette Frederiksenové

Článek

Dánská policie také vyšetřuje okolnosti, kdy demonstranti spálili figurínu s podobou premiérky Mette Frederiksenové v průběhu demonstrace. AFP uvedla, že takové incidenty jsou při protestech v Dánsku velmi neobvyklé.

Než demonstranti figurínu zapálili, pověsili ji podle videonahrávek místních médií na stožár pouličního osvětlení se vzkazem: „Musí být popravena!” Dánští politici, včetně těch opozičních, tento čin v neděli důrazně odsoudili.

Demonstraci zorganizovala - jako obdobné akce v předchozích týdnech - skupina, která si říká Men in Black (Muži v černém). Kritizuje podle nich diktaturu v Dánsku, kde platí kvůli koronavirové krizi přísná opatření, včetně uzavření obchodů vyjma těch s nezbytným zbožím a také kadeřnictví, restaurací či kulturních a sportovních zařízení. Scházet se může maximálně pět lidí.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Demonstranti spálili figurínu s podobou premiérky Mette Frederiksenové v průběhu demonstrace.

Navzdory radikálnímu tónu demonstrantů, kteří prošli v sobotu Kodaní oblečení v černé barvě a za skandování hesel jako „Svobodu Dánsku, máme toho dost!”, byla většina protestu poklidná. Později ale vypukly nepokoje a policisté se rozhodli protestující rozehnat, uvedla agentura AFP.

Pět lidí policisté zatkli a po výslechu je propustili. Podle policie skupinu Men in Black tvoří převážně výtržníci a lidé, kteří vyhledávají násilné střety.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

Dánsko, které má zhruba 5,8 milionu obyvatel, zaznamenalo od začátku epidemie více než 193 000 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo 1942 infikovaných.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Demonstrace v Kodani

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám