Hlavní obsah

Drama kolem smrtelně nemocného Poláka

Právo, Pavol Minárik

Výjimečné drama zažívá polská rodina, která už téměř dvě desetiletí žije v anglickém Plymouthu. Otec rodiny, muž středního věku Roman S., utrpěl před třemi měsíci infarkt. Lékařům se činnost jeho srdce podařilo obnovit až po 45 minutách. Od té doby je v kómatu, a při životě ho udržují jen přístroje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mozek pacienta je však natolik poškozený, že lékaři na základě diagnostik rodině oznámili, že u něj již nastala mozková smrt, tedy že jeho stav je vegetativní. Manželka a děti postiženého po seznámení s tím, že jeho stav je již beznadějný, souhlasili s návrhem nemocnice a soud v Plymouthu rozhodl o vypnutí přístrojů, které ho udržují při životě.

Opačného názoru jsou však matka a sestra Romana S., které žijí v Polsku. Ženy podaly stížnost u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Argumentují názorem polského lékaře, který tvrdí, že pacienta může vyléčit. Ukázalo se však, že dotyčným lékařem je katolický kněz, který zprávu o stavu pacienta ani neviděl. Štrasburský soud nakonec po zvážení stížnosti nevyhověl.

Spor s církví v Polsku se už dá vyhrát

Evropa

Jde o rozsudek smrti, tvrdí biskup

Do dramatické situace zasáhla i polská katolická církev. Arcibiskup Stanislaw Gadecki, místopředseda Synodu polských biskupů, prohlásil, že Romana S. „v Británii odsoudili k trestu smrti.”

Proti rozhodnutí manželky a dětí, které „nechtěly, aby jejich manžel a otec nadále vegetoval jako rostlina” se postavila i polská neokonzervativní vláda.

„Přestože nemá právo zasahovat do tragického a bolestivého případu nevyléčitelného člověka, proti vůli jeho manželky a dětí, ale i soudů, se rozhodla udělit mu diplomatický pas a v současnosti se snaží o jeho transport do Polska,” uvedl v neděli portál onet. pl.

Na řadě míst polské státní správy jsou duchovní

Evropa

„Pokud se polská vláda za každou cenu řídí katolickou vírou, je třeba jí připomenout, že když se slavný Polák, papež Jan Pavel II. (1920 - 2005), dozvěděl, že ho už lékaři nemohou zachránit, odmítl tvrdošíjné snahy o jeho léčení, rozhodl se zůstat a zemřít ve svém vatikánském bytě,” upozornil portál.

„Je to výjimečně hanebné, pokud se někdo i v takové tragické situaci snaží za každou cenu dělat politiku, aniž by bral ohled na nejbližší rodinu a jednoznačné stanovisko lékařů,” uvedlo v neděli RadioZet.

Reklama

Výběr článků

Načítám