Hlavní obsah

Drahý suvenýr. Za mušle ze Sardinie pokuta 76 tisíc

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cagliari

Suvenýr v podobě mušlí či písku, který si chce návštěvník odvézt z italského ostrova Sardinie, se může pěkně prodražit. Tamější policie totiž sbírání mušlí považuje za krádež, kterou tvrdě trestá. Hříšník za ni může vyfasovat pokutu až 3000 eur (asi 76 tisíc korun), napsala BBC. Přesvědčily se o tom čtyři desítky turistů, které policisté vyhmátli.

Foto: Petr Tůma

Barevná Sardinie a jedna z bezpočtu pláží pod městem Olbia.

Článek

Obchod s místním bílým pískem, oblázky a mušlemi je nelegální od roku 2017. Italská policie v sobotu uvedla, že zadržela 41 lidí za krádež materiálu z pláže o celkové hmotnosti 100 kilogramů. Od začátku roku policisté na pokutách vybrali 13 tisíc eur (330 500 korun). Zabavený materiál, nejčastěji objevený rentgeny na letištích, policisté vracejí na pláže.

Udělená pokuta se může zdát vysoká, ostrované ale dlouhá léta bojovali za přísnější opatření, která by přírodní krásy jejich ostrova lépe ochránila. Turisté si na místních plážích plnili lahve bílým pískem buď na památku, nebo ho v některých případech prodávali v internetových aukcích.

Anketa

Vozíte si z dovolených od moře suvenýry v podobě nasbíraných mušlí, kamínků a písku?
Ano
60,6 %
Ne
39,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10801 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám