Hlavní obsah

Děti, které poslala matka taxíkem z ČR na Slovensko, jsou v náhradní rodině

– Bratislava
Právo, ivi

Čtyřletá dívka a 18měsíční kluk, které letos v červnu jejich matka posadila v ČR do taxíku a nechala je odvézt na Slovensko, už mají novou rodinu. Televize Joj v sobotu informovala, že původně byly děti umístěny v dětském domově, ale nyní žijí v tzv. profesionální rodině ve východoslovenském městě Medzilaborce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Péče o ně probíhá stejně jako o slovenské děti, které jsou svěřeny do náhradní péče,“ řekla televizi mluvčí úřadu práce, sociálních věcí a rodiny Jana Lukáčová. „Všestranná rodinná péče jim velmi prospívá, děti se mají dobře, jsou moc milé a dobře se vyvíjí,“ dodala mluvčí.

Centrum pro děti a rodiny zaznamenal sporadický telefonický zájem o děti ze strany příbuzných. I když jsou děti v náhradní rodině, nárok na ně mají stále rodiče a další příbuzní. „Podle našich informací jedna z příbuzných podala k soudu návrh na svěření dětí do její péče. Bylo to v Čechách, ale soud ještě nerozhodl,“ konstatovala Lukáčová.

Slovenská policie v tomto případě nadále vede trestní řízení ve věci přečinu odložení dítěte. Začátkem června 2019 přivezl taxikář dvě děti z ČR do slovenského města Čadca k jejich údajné babičce. Ta však prohlásila, že o žádných vnoučatech neví, a děti nakonec skončily v dětském domově v Medzilaborcích, který je určený pro nezletilé cizince bez doprovodu. Děti mají české občanství.

Taxikář Miroslav Šubík ze Žiliny deníku Nový čas tehdy řekl, že nechápe, jak mohl řidič taxíku vzít do vozu dvě děti bez dozoru. „Poctivý taxikář to neudělá ani za milion,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám